İzmir siyasetinde farklı dönemlerde önemli sorumluluklar üstlenen, seçim süreçlerinde örgütlerin başında görev yapan ve CHP’nin yerel siyasi hafızasında önemli bir yere sahip olan 78 ilçe başkanının istifası, kent siyasetinde yeni bir dönemin habercisi olarak yorumlanıyor.
Yıllarca CHP örgütlerinde görev yapan başkanlar; seçim çalışmalarından sandık örgütlenmesine, mahalle çalışmalarından parti yönetimine kadar pek çok alanda edindikleri deneyimi, bundan sonraki süreçte farklı bir siyasi anlayışla değerlendirme kararı aldıklarını ifade ediyor.

“BU BİR KIRGINLIK DEĞİL, SİYASİ BİR TERCİHTİR”

Önceki dönem ilce başkanları, yıllarca emek verdikleri bir partiden ayrılmanın kolay olmadığını ancak gelinen noktada aldıkları kararın bir kırgınlıktan değil, Türkiye’nin geleceğine ilişkin siyasi bir tercihten kaynaklandığını belirtiyor.
Başkanların ortak değerlendirmesinde şu görüşlere yer verildi:
“Yıllarımızı verdiğimiz bir partiden ayrılmak elbette kolay değil. CHP’de verdiğimiz mücadele, hayatımızın ve siyasi geçmişimizin önemli bir parçasıdır. Ancak siyaset yalnızca geçmişe bağlılık değil, geleceğe karşı da sorumluluk almaktır. Bugün geldiğimiz noktada siyasi mücadelemizi başka bir zeminde sürdürme kararı aldık.”

Ege Üniversitesi’nde “izin” tartışması: “Anayasal hak engellenemez”
Ege Üniversitesi’nde “izin” tartışması: “Anayasal hak engellenemez”
İçeriği Görüntüle

“İZMİR’İN HAFIZASINI GELECEĞE TAŞIYACAĞIZ”

Ilçe başkanları, yaşanan sürecin yalnızca bireysel istifalardan ibaret olmadığını, İzmir’in yıllar içerisinde oluşturduğu siyasi ve örgütsel birikimin yeni bir anlayışla geleceğe taşınacağını vurguladı.
Başkanlar, kendilerini yalnızca “önceki dönem ilçe başkanları” olarak görmediklerini belirterek şöyle konuştu:
“Bizler aynı zamanda İzmir’in siyasi hafızasını oluşturan kadrolarız. Yılların örgütçülük deneyimine, seçim tecrübesine ve halkla kurduğumuz güçlü bağlara sahibiz. Bu birikimi ülkemizin demokratik geleceği için kullanmaya devam edeceğiz.”

YENİ PARTİ’YE KATILIMLAR ARTIYOR

CHP’den istifa eden ilçe başkanlarının önemli bir bölümünün Yeni Parti’ye üyelik işlemlerini gerçekleştirmeye başladığı, önümüzdeki günlerde yeni katılımların da gerçekleşmesinin beklendiği belirtildi.
Yeni Parti çatısı altında siyaset yapma kararı alan ilçe başkanları; demokrasi, hukukun üstünlüğü, halk iradesi, örgütlü siyaset, adalet ve güçlü bir Türkiye hedefleri doğrultusunda mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ediyor.

“ATATÜRK’ÜN İKİ BÜYÜK ESERİNE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

İlçe başkanlarının açıklamalarında en dikkat çeken mesajlardan biri ise Mustafa Kemal Atatürk’ün bıraktığı iki büyük esere yönelik vurgu oldu.
Başkanlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin Atatürk’ün Türk milletine bıraktığı iki büyük eser olduğunu belirterek, siyasi mücadelelerinin temel hedeflerinden birinin bu iki değere sahip çıkmak olduğunu ifade etti.
“Bizim mücadelemiz kişisel hesapların, makamların ya da geçmişte yaşanan kırgınlıkların mücadelesi değildir. Bizim mücadelemiz Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Cumhuriyet Halk Partisi’ne sahip çıkma mücadelesidir. Atatürk’ün iki büyük eserinden biri olan Türkiye Cumhuriyeti’ne de, diğer büyük eseri olan Cumhuriyet Halk Partisi’ne de iktidar olduktan sonra yeniden dönerek sahip çıkacağız. Çünkü şu anda siyasi yargının atadığı AKP destekli butlan yönetimi CHP yi kurultaya "tedbir kararı var" diyerek götürmüyor. Biz de mecburen yeni bir yol bulduk. ”

“GEÇMİŞİMİZE SAYGIMIZ VAR, GELECEĞİ KURMAK ZORUNDAYIZ”

İlçe başkanları, CHP’de geçirdikleri yılları ve verdikleri mücadeleyi hiçbir şekilde yok saymadıklarının altını çizerek, siyasi yaşamlarının önemli bir bölümünün CHP içerisinde şekillendiğini ifade etti.
Ancak siyasetin geçmiş kadar geleceğe de sorumluluk taşıdığını belirten başkanlar şu mesajı verdi:
“Geçmişimize saygımız var. CHP’de verdiğimiz mücadeleyi, birlikte yürüdüğümüz yolları ve dostluklarımızı unutmayacağız. Ancak geçmişe saygı duymak, geleceği kurma sorumluluğumuzdan vazgeçmek anlamına gelmez. Biz bugün Türkiye için yeni bir yolun gerekli olduğuna inanıyoruz. Bu yolu hep birlikte açmak için yola çıkıyoruz.”

İZMİR’DE YENİ SİYASİ DENGELERİN İŞARETİ

İzmir’in farklı dönemlerinde CHP ilçe başkanlığı görevlerinde bulunmuş 78 ismin istifası ve Yeni Parti’ye yönelmesi, kent siyasetinde dikkat çekici bir hareketlilik oluşturdu.
Yıllarca CHP örgütlerinde görev yapan isimlerin yeni bir siyasi oluşum çatısı altında bir araya gelmesi, yalnızca bir istifa süreci olarak değil, İzmir’in siyasi ve örgütsel birikiminin yeni bir siyasi zemine taşınması olarak değerlendiriliyor.
İzmir’in siyasi hafızasında önemli izler bırakan eski ilçe başkanlarının bu çıkışı, önümüzdeki süreçte kent siyasetindeki dengelerin nasıl şekilleneceği konusunda da önemli bir gösterge olarak görülüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ