ABD merkezli danışmanlık firması Mercer ve CFA Enstitüsü tarafından yayımlanan Küresel Emeklilik Endeksi raporu, Türkiye'nin emeklilik sistemindeki zayıf performansını gözler önüne serdi. 48 ülkenin değerlendirildiği raporda Türkiye, 45. sırada yer aldı. Rapora göre, emeklilik sistemi açısından en yüksek puanı Hollanda aldı.

TÜRKİYE "D" KATEGORİSİNDE YER ALDI

Raporda ülkelerin emeklilik sistemleri, yeterlilik, sürdürülebilirlik ve bütünlük gibi alt endekslerde puanlanarak değerlendirildi. Bu kapsamda A’dan E’ye kadar sıralanan kategoriler arasında Türkiye, D kategorisinde yer aldı. Raporda D kategorisi, "İstenen bazı özelliklere sahip olmakla birlikte ciddi zayıflıklar gösteren ve sürdürülebilirliği şüpheli olan sistemler" olarak tanımlandı.

Türkiye’nin bulunduğu D kategorisinde ayrıca Güney Afrika, Filipinler, Arjantin ve Hindistan gibi ülkeler de yer aldı.

TÜRKİYE’YE EMEKLİ MAAŞLARINI ARTIRMA ÇAĞRISI

Türkiye’nin endeks puanı 2023 yılında 46,3 iken 2024'te 48,3'e yükseldi. Ancak bu artış, emeklilik sisteminin temel sorunlarını çözmeye yetmedi. Raporda Türkiye’ye yönelik önemli tavsiyeler sunulurken, “en düşük emekli aylığının artırılması” gerektiği vurgulandı.

Ayrıca raporda, bireylerin emeklilik öncesinde bireysel emeklilik fonlarına erişiminin sınırlandırılması gerektiği önerildi. Bu düzenlemenin, fonların daha uzun vadeli yatırımlar için kullanılmasını sağlayacağı ve emeklilik döneminde daha güçlü bir finansal yapı oluşturacağı belirtildi.

Çin hedefine 'ultra zenginleri' aldı: Ortak refah projesi geliyor Çin hedefine 'ultra zenginleri' aldı: Ortak refah projesi geliyor

TÜRKİYE'NİN EMEKLİLİK SİSTEMİNDEKİ ZAYIFLIKLAR VE İYİLEŞTİRME ÖNERİLERİ

Raporda, Türkiye’nin emeklilik sisteminde sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için maaş artışlarının kritik olduğu ifade edilirken, mevcut sistemdeki eksikliklerin giderilmesinin zorunlu olduğu belirtildi. Ayrıca, emeklilik fonlarının uzun vadeli yatırımlarda daha verimli kullanılması için gerekli düzenlemelerin yapılmasının önemi vurgulandı.

Bu kapsamda, sürdürülebilir bir emeklilik modeli için maaş artışlarının yanı sıra yeni reformlar gerektiği, aksi takdirde sistemin etkinliğinin düşük kalmaya devam edeceği öngörüldü.

Kaynak: HABER MERKEZİ