Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan "Dijital Mecralarda Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Araştırma Raporu"na göre, sosyal medya alışverişlerinde belirgin eğilimler ve kullanıcı tercihleri ortaya çıkıyor.

Sosyal Medya Platformlarının Popülerliği

Araştırmaya katılan kullanıcıların yüzde 76,2'si Instagram'ı, yüzde 71,4'ü Facebook'u, yüzde 56,1'i YouTube'u tercih ettiğini belirtti. Özellikle Instagram, sosyal medya alışverişlerinde lider konumda bulunuyor.

Alışverişte Etkileyen Faktörler

Alışveriş yapanların yüzde 68,3'ü sosyal medyayı, sosyal çevrelerini takip etmek ve iletişimde kalmak amacıyla kullanırken, yüzde 30,1'i ise sosyal medya platformları üzerinden alışveriş yapıyor. Bu kullanıcılar, alışveriş kararlarını genellikle tanıdıklarının deneyimleri üzerinden şekillendiriyor.

En Çok Kullanılan Platform ve Yaş Grubu

Instagram, yüzde 28,4'lük oranla bir yılda en fazla alışveriş yapılan sosyal medya platformu olurken, bu platformu yüzde 10,4 ile Facebook ve yüzde 4,9 ile YouTube izledi. En fazla alışveriş yapanlar genellikle üniversite mezunları ve 25-34 yaş arası kişilerden oluşuyor.

Riskler ve Olumsuz Deneyimler

Ancak, sosyal medya alışverişlerinde bazı riskler de göze çarpıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 47,2'si, çevrim içi alışverişlerinde olumsuz deneyim yaşadıklarını belirtti. Bu deneyimlerin başında sahte veya yanıltıcı ürünlerin geldiğini ifade eden kullanıcılar, aynı zamanda kampanya ve fiyatlandırma konularında da olumsuzluklar yaşadıklarını belirtti.

Tüketici Mağduriyeti ve Etkilenen Gruplar

Her 10 sosyal medya kullanıcısından 3'ü bu mecralar üzerinden ürün ve hizmet satın aldıklarını belirtirken, yaşanan olumsuz deneyimlerin genellikle 35-54 yaş arasındaki erkekler ve lise mezunları arasında yoğunlaştığı görüldü.

Kaynak: AA