Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) bağlanan Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzay aracıyla ilgili tüm prosedürler tamamlandı. İlk Türk astronot, UUİ'nde yapacağı çalışmalara başladı. Ancak merak edilen soru, Alper Gezeravcı'nın uzaydan ne zaman döneceği.

Alper Gezeravcı'nın Uzay Görevi

Gezeravcı, UUİ'de geçireceği 14 gün boyunca 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalışacak. Bu deneyler arasında mikro yer çekimi, uzay ortamında insan sağlığı, Tuz Gölü bitkisinin uzay şartlarında incelenmesi ve katı-akışkan karışımların yerçekimsiz ortamda araştırılması gibi çeşitli alanlarda çalışmalar yapılacak.

Bilimsel Deneyler ve Misyon

Türk astronot, 14 günlük uzay görevi süresince çeşitli üniversite ve araştırma kurumları tarafından hazırlanan 13 önemli deneyi başlatacak. Kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar geniş bir yelpazede seçilen deneyler, bilimsel literatüre katkı sağlamayı hedefliyor.

Bu deneylerin arasında, yeni nesil malzeme geliştirme, uzay araçlarının itki sistemlerinin verimliliğinin artırılması, mikroalg türlerinin karbondioksit yakalama performansları ve oksijen üretim kabiliyetlerinin belirlenmesi, hastalıklar için yeni tedavilerin geliştirilmesi ve propolisin mikro yer çekimi ortamındaki bakteriler üzerindeki etkisinin araştırılması gibi konular bulunuyor.

Uzaydan Dönüş Tarihi Belli Oldu

Alper Gezeravcı'nın ISS'deki görev süresi 14 gün olarak planlanmış durumda. AX-3 misyonu çerçevesinde, ekip UUİ'de bilimsel deneylerini gerçekleştirecek ve Ocak ayının sonunda Dragon kapsülü Orlando açıklarına okyanusa iniş yapacak.

Alper Gezeravcı'nın uzaydan dönüşü ise 2 Şubat tarihine denk geliyor. Türk astronot, bu süre zarfında gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalarla Türkiye'nin uzay alanındaki katkısını artırmayı hedefliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ