Küresel piyasalarda altın, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylül ayındaki faiz kararına ilişkin beklentilerin yumuşamasıyla tırmanışını sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta ABD'de açıklanan ve beklentilerin altında kalan istihdam verilerinin ardından faiz artırım olasılığının düşmesi, değerli metaller cephesine güçlü bir alım getirdi.
Güne yükselişle başlayan ons altın, gün içinde yüzde 0,9 prim yaparak 4 bin 406,34 dolara kadar tırmandı ve son 10 haftanın en yüksek seviyesini kaydetti.
Eylülde Faiz Artırım İhtimali Yüzde 50'ye Geriledi
CME FedWatch verilerine göre; istihdam verileri öncesinde eylül ayı için yüzde 60 olarak fiyatlanan Fed'in faiz artırma ihtimali, zayıf gelen veriler sonrası yüzde 50 seviyesine geriledi. Faiz oranlarındaki artış baskısının hafiflemesi, herhangi bir faiz getirisi sunmayan altını yatırımcılar nezdinde yeniden cazip kıldı.
Bütün Gözler ABD Enflasyon Verisinde
Piyasaların kaderini belirleyecek ana gündem maddesi ise bugün açıklanacak ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi olacak. Açıklanacak enflasyon rakamlarının, Fed'in önümüzdeki süreçte izleyeceği parasal sıkılaşma patikasını netleştirmesi bekleniyor.
Öte yandan Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, yaptığı son değerlendirmede iş gücü piyasasındaki soğumadan ziyade enflasyonun yüksek kalmaya devam etmesinden endişe duyduğunu belirtti.
Değerli Metaller Rallisi: Gümüş, Platin Ve Paladyum da Yükselişte
Altında yaşanan bu rekor denemesi diğer değerli metallere de yansıdı:
-
Spot Gümüş: Yüzde 1,2 artışla 65,46 dolara çıktı.
-
Platin: Yüzde 0,6 değer kazanarak 1.754,10 dolar seviyesine ulaştı.
-
Paladyum: Yüzde 0,8 primle 1.370,86 dolardan işlem gördü.





