Gezi Parkı davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan Osman Kavala, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) açtığı ikinci davada Türkiye'ye yönelik çözüm önerileriyle gündeme geldi. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Kavala dosyasını Strasbourg’daki toplantısında yeniden ele aldı. Komite, Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını ve Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) yapılan bireysel başvuruların hızlıca karara bağlanmasını talep etti.

Bakanlar Komitesi, Türkiye ile Avrupa Konseyi arasında sürdürülen teknik diyaloğun olumlu bir adım olduğunu belirtti. Son toplantının Ekim 2024’te Ankara’da yapıldığı ve bu kapsamda bir Avrupa Konseyi heyetinin Osman Kavala’yı cezaevinde ziyaret ettiği bildirildi.

Üç çözüm yolu sunuldu

Avrupa Konseyi, Kavala’nın serbest kalması için üç farklı formül önerdi. İlk yöntem, Kavala’nın Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı bireysel başvurulardan birinde ihlal kararı verilmesi ve dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi'ne geri gönderilmesi. Bu süreçte, mahkemenin tutuksuz yargılama kararı alması öngörülüyor. Ancak, AYM’nin iş yükü nedeniyle kararın ne zaman alınacağı belirsizliğini koruyor.

DEM Parti'den İmralı için 'ikinci görüşme' başvurusu yapıldı DEM Parti'den İmralı için 'ikinci görüşme' başvurusu yapıldı

İkinci yol, AİHM’de süren ikinci davanın sonucuna bağlı. Mahkeme, adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verirse Türkiye’de yeniden yargılama talebi gündeme gelebilir. Bu süreçte Kavala’nın geçici olarak serbest bırakılması mümkün.

Son yöntem ise Ankara ile Kavala arasında bir dostane çözüm” formülünün uygulanması. Avrupa Konseyi, bu yöntemi en hızlı seçenek olarak değerlendirdi. Dostane çözümle AİHM ihlal kararı çıkmadan uzlaşmaya varılabilir ve böylece Kavala’nın serbest kalması sağlanabilir.

Avukatlardan net takvim çağrısı

Osman Kavala’nın avukatları, Avrupa Konseyi’ne sundukları belgelerde, AİHM kararlarının uygulanmıyor olmasının insan hakları savunucularında güven kaybına neden olduğunu vurguladı. Avukatlar, Avrupa Konseyi'nin Türkiye’den Kavala’nın serbest bırakılması için somut bir takvim talep etmesini istedi.

Ayrıca, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) tarafından daha önce alınan bir karar temelinde “ortak prosedür” sürecinin başlatılması talep edildi. Bu süreç, AİHM kararlarına uymayan devletlerle diyalog kurarak kararların uygulanmasını sağlamayı hedefliyor.

AKPM’de oylama yapılacak

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde bir grup parlamenter, Osman Kavala için ortak prosedür sürecinin devreye alınması için girişim başlattı. Konunun, Ocak 2025’te düzenlenecek genel kurulda oylanması bekleniyor. Avrupa Konseyi'nin bu süreçte Ankara ile diyaloğu sürdüreceği ve uluslararası hukuk çerçevesinde çözüm yollarını zorlayacağı ifade ediliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ