Ege Bölgesi'nde yaz aylarının gelmesi ve kavurucu sıcakların etkisini artırmasıyla birlikte orman yangını riskleri de en üst seviyeye ulaştı. İzmir'in Bornova ilçesi, bugün öğle saatlerinde ciğerlerini yakan bir yangın haberiyle sarsıldı. Edinilen bilgilere göre, ilçeye bağlı İnönü Mahallesi yakınlarında bulunan ormanlık alanda saat 12.50 sıralarında henüz belirlenemeyen bir nedenle alevler yükselmeye başladı. Çam ağaçlarının yoğun olduğu bölgeden yükselen yoğun dumanlar, İzmir’in pek çok noktasından çıplak gözle görülebildi. Yerleşim yerlerine yakınlığıyla da bilinen bölgedeki alevleri fark eden çevre sakinleri, durumu vakit kaybetmeden acil çağrı merkezine bildirdi.

Deprem uzmanından korkutan uyarı: Tez zamanda büyük bekliyoruz!
Deprem uzmanından korkutan uyarı: Tez zamanda büyük bekliyoruz!
İçeriği Görüntüle

İhbarın alınmasıyla birlikte bölge genelindeki tüm asayiş ve itfaiye birimleri teyakkuza geçirildi. Yangının rüzgarın da etkisiyle hızlı bir şekilde büyüme eğilimi göstermesi, müdahalenin ne kadar kritik olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Bölgenin engebeli yapısı karadan ulaşımı zorlaştırırken, yangın uzmanları koordinasyon merkezinde anlık strateji haritaları çıkararak ekipleri yönlendirdi.

Sadece on dakikada ilk müdahale gerçekleştirildi

İzmir genelinde konuşlu bulunan ve olası afet durumları için her an tetikte bekleyen yangın söndürme ekipleri, ihbarın hemen ardından harekete geçti. Alevlerin yükselmeye başlamasından sadece 10 dakika sonra, yani saat 13.00 sularında İzmir Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki ilk öncü ekipler sahaya ulaştı. Yangının büyüme hızını kesmek ve çevreye yayılmasını önlemek amacıyla zamana karşı adeta bir yarış başlatıldı.

Olay yerine ilk ulaşan arazöz ekipleri, alevlerin önünü kesmek için tampon bölgeler oluşturmaya başladı. Ancak arazinin dik yamaçlardan oluşması ve rüzgarın sık sık yön değiştirmesi, yer ekiplerinin işini oldukça zorlaştırdı. İlk müdahalenin ardından yangının kontrol dışına çıkmaması için komuta merkezi tarafından bölgeye çok sayıda takviye güç sevk edildi.

Yangına müdahale için hava ve kara filosu seferber oldu

Yangının yerleşim alanlarına ve sanayi sitelerine sirayet etme riskine karşı, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü envanterindeki en etkili araçlarını Bornova sırtlarına yönlendirdi. Gökyüzünde adeta mekik dokuyan hava araçları ile karada canla başla çalışan kara unsurları tam koordinasyon içinde hareket ediyor. Bölgede devam eden söndürme operasyonuna 2 uçak ve 4 helikopter havadan tonlarca su boşaltarak destek veriyor. Hava araçlarının su kaynaklarından hızlı dolum yaparak alevlerin tam kalbine nokta atışı müdahaleler gerçekleştirmesi, yangının tepe yangınına dönüşmesini engellemekte hayati bir rol oynuyor.

Karada ise adeta bir askeri harekat titizliğiyle yürütülen çalışmalarda devasa bir makine gücü sahaya sürüldü. Alevlerin arasından yol açmak ve doğrudan müdahalede bulunmak için 16 arazöz, su rezervlerinin kesintisiz şekilde sahaya aktarılmasını sağlayan 6 su ikmal aracı ve yangının ilerleme yönünde güvenlik şeritleri oluşturup önünü kesmek için görevlendirilen 1 dozer hummalı bir çalışma yürütüyor. Yangın işçileri, hortumlarla dik yamaçlara tırmanarak alevlerin yayılma noktalarını tek tek söndürüyor.

Ekiplerin alevleri kontrol altına alma mücadelesi sürüyor

Rüzgarın hızını kesmediği Bornova sırtlarında, tüm olumsuz hava şartlarına ve zorlu arazi koşullarına rağmen personelin kararlı mücadelesi aralıksız devam ediyor. Kara ekipleri bir yandan alevlerle göğüs göğse çarpışırken, diğer yandan iş makineleriyle yangının etrafını çevreleyecek koridorlar açıyor. Bölgede güvenlik güçleri de geniş çaplı güvenlik önlemleri alarak, sivil araçların ve meraklı vatandaşların yangın bölgesine girmesini engelliyor. Alınan önlemler sayesinde itfaiye ve arazözlerin su ikmali yaparken kullandığı güzergahlar sürekli açık tutuluyor.

Meteoroloji yetkililerinden alınan anlık hava tahmin raporları da komuta merkeziyle paylaşılarak rüzgarın olası yön değişiklikleri hesaba katılıyor. Bölgedeki tüm kamu kurumları ve belediye ekipleri de teyakkuza geçirilerek su tankerleriyle söndürme çalışmalarına lojistik destek sağlıyor. Yangının en kısa sürede tamamen kontrol altına alınması ve bölgedeki yeşil örtünün daha fazla zarar görmemesi için hem havadan hem de karadan müdahaleler aralıksız bir ritimle devam ettiriliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri de İzmir'deki bu kritik süreci yakından takip ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ