Dokuz Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; Yılbaşında gelen zamlarla birlikte hayvan üreticileri zor duruma düştü. İthalat ile et fiyatlarının baskılanması da üreticilerin maliyetlerin altından kalkamamasına sebep oldu. İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara, üreticinin ithalat baskısı altında olduğunu söylerken, üretimde yüzde 10'luk bir düşüş gerçekleşebileceğinin altını çizdi. İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, hayvan üreticilerinin çoğunun elinde sermaye kalmadığına dikkat çekerken, insanların üretimi bıraktığını ve durumun böyle devam etmesi halinde ithalata bağımlı kalınabileceği uyarısında bulundu.

'FİYATLAR BÖYLE KALIRSA YILLIK ARTIŞ YÜZDE 10 BİLE OLMAYACAK'

İTB Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer, Dokuz Eylül Gazetesi'ne et fiyatları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "Şu anda durum belirsiz. Her tarafta et fiyatı artıyor deniyor ama fiyatlar Haziran ayındaki fiyatlar. Bu sene Şubat ve Mart aylarına girdiğimizde et fiyatları bu seviyede kalırsa yıllık artış yüzde 10 bile artış olmamış olacak" ifadelerini kullandı.

Omer Gokhan Tuncer (1)

'ÜRETİCİLERİN ÇOĞUNUN SERMAYESİ GİTTİ'

Hayvan üreticilerinin maliyetlerinin giderek arttığına dikkat çeken Tuncer, "Üretici maliyetleri artmaya devam ediyor. Böyle giderse insanlar üretimden çıkacak. Faiz getirisinin bu denli yüksek olduğu dönemde insanlar 'neden uğraşalım' diye düşünür. Tarımın hangi kolunda olursanız olun yıllık yoplam çalışma süresi 2-3 ay kadardır. Hayvancılıkta ise insanlar 12 ay boyunca 7 gün 24 saat çalışmak zorundalar. Bu kadar yoğun emek dalında insanlar para kazanmazsa neden yapsınlar? Ayrıca hayvan üreticilerinin çoğunun sermayesi gitti. Bu işe verecek sermaye kalmadı.  Olan da kredilerle döndürmeye çalışıyor" diye konuştu.

'HAYVANCILIĞIN BIRAKILMASININ SONUCU İTHALATA BAĞIMLI KALMAK'

"Hayvancılığın bırakılması ülkemiz için bir problem haline gelecek" diyerek sözlerine devam eden Tuncer, "Çünkü arkadan gelen yeni nesil de bu denli emek yoğun bir işi yapmak istemiyor. Her iş kolunda çalışan sıkıntısı var ama hayvancılıkta bu çok daha yoğun. İnsanlar bu işlerden çıkıyorlar. Bunun oluşturacağı sonuç ithalata bağımlı kalmak olacak" diye vurguladı.

'ÜRETİCİ SIKINTIDA'

Üreticinin sıkıntılı bir durumda olduğunu söyleyen İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara ise "Üretici sıkıntıda. İthal baskısı altında. Et ve Süt Kurumu da, kendisine göre ithalat ile fiyat dengelemeye çalışıyor. Bu politika üreticimiz açısından ters etki yaratıyor. Üretici elindeki malı mevcut fiyatlarla çıkartıp, üretmemeye başladı. Biz üretimde yüzde onluk bir düşüş bekliyorduk sanırım bu beklenti de gerçekleşecek" diye konuştu.

melih şenkara1

'TAŞIMA SUYLA DEĞİRMEN DÖNMEZ'

Şenkara, "Yılbaşı döneminde dana karkas fiyatı 255 TL iken şimdi 265 TL civarında. Kuzu biraz daha fazla yükseldi ama bahsedilen o büyük yükseliş henüz gelmiş değil. Çünkü ithalat baskısı altında. Tüketici açısından korunabilir fiyatla ürün almak daha rahat hale geliyor ama nereye kadar gider bilmiyoruz. Her zaman dediğim gibi taşıma suyla değirmen dönmez" dedi. 

Kaynak: HABER MERKEZİ