9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 600 bin baş besilik hayvan ithal edileceğini duyurmasının ardından, Et ve Süt Kurumu tarafından yapılan ithalatta besilik hayvanların kilosunun 3.90 dolardan alınıp, üreticiye 6 dolardan satıldığı iddiaları üzerine tartışmalar devam ediyor. Besiciler böyle bir politikanın et fiyatını yükseltebileceği uyarısında bulunuyor. Konu hakkında 9 Eylül’e konuşan üretici Mehmet Doğan, besilik hayvan ithalatının zorunluluktan yapıldığını söylerken ithalattan gelir elde etme çabasının olmaması gerektiğini vurguladı. Piyasadaki et fiyatlarına dair açıklama yapan İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara ise “Bizler yerli üreticimizden, yerli hayvanı, ithal maliyetlerle kesemiyoruz. Bu da fiyatların yeterinde düşmemesinin nedenidir.  Zaten amaç fiyat düşürmekse ithalat ile belirli bir süre yapabiliriz” dedi.


‘ÜRETİCİ İTHAL HAYVANA RAĞBET ETMEZ’

İthal besilik hayvanların üreticiye 6 dolardan satılacağı iddialarına dair konuşan Üretici Mehmet Doğan, “Geçmişte vatandaşa maliyeti 4 doları bulacak şekilde ithalat serbesti vardı. Vatandaşta burada besleyerek para kazanıyordu. Eğer iddialar doğruysa; siz 6 dolardan verdiğiniz zaman para kazanmak mümkün değil. Üreticinin bu fiyatlarla ithal hayvana rağbet etmesi mümkün olmaz. Çünkü besleme maliyetlerimiz de çok yüksek. Üretici bu noktada para kazanması. Bu politika ters teper” dedi.

Mehmet Dogan

‘İTHALAT ZORUNLULUKTAN YAPILMALI’

Doğan, “Devlet burada karkas ile ilgili ithalata başvuruyorsa zorunluluktan yapmalı. Buradan para kazanılıyorsa çok tartışmalı bir konudur. Hayvancılık bir kez ahırını boşalttıktan sonra ne kadar cazip teklif sunarsanız sunun kapıları açmazlar. Bu politika ile üreticiyi üretimden caydırıyorsunuz. Burada elde edilen para ile sizi geliştireceğim derseniz üretici gülüp, geçer. Dışarıya bu paralar verileceğine kendi üretim kapasitesini artırır ve ithal etmeye gerek kalmaz. Bizim köklü politika değişikliğine gitmemiz lazım” dedi.

FİYATLAR DÜŞMEDİ

İzmir Kasaplar Odası Başkanı Melih Şenkara ise Et Süt Kurumu’nun görevi piyasa regülasyonunu korumak olduğunu hatırlattı. Şenkara, “Yerli üreticiden kesilen hayvanlarda regülasyonun etkisiyle yüzde 7’lik bir düşüş yaşandı lakin ithal hayvanlarda kilogram bazında 50 TL gibi bir ucuzluktan bahsedebiliriz. Bunun sebebi ise üretici malını aynı maliyetlerle üretiyor. Bizler yerli üreticimizden, yerli hayvanı, ithal maliyetlerle kesemiyoruz. Bu da fiyatların yeterinde düşmemesinin nedenidir.  Zaten amaç fiyat düşürmekse ithalat ile belirli bir süre yapabiliriz. Şu andaki et piyasasındaki gevşemenin nedeni de ithal etteki regülasyondur” dedi.

melih şenkara1

‘NE TÜKETİCİ NE DE SATANIN BİR FIRSATÇILIĞI YOK’

“Et fiyatlarında hafif bir gevşeme yaşandı. Ama bu gevşeme fiyatların düşürecek kalitede bir gevşeme değildi” diyerek sözlerine devam eden Şenkara, “Bunun sebebi de kasap esnafı arkadaşlarımız üst üste gelen zamlarla hak edilen paraları kazanamıyorlardı. Şimdi kendi yüzdeliklerine yakın karlarla hizmet vermeye devam ediyorlar. Zaten yüksek olan enflasyonun olduğu bir yerde sadece bir kalemde fiyat düşürüp, bunu sürekli hale getirmek zordur. Ne üreticinin ne de satanın bir fırsatçılığı yoktur” dedi. 

Kaynak: HABER MERKEZİ