Ömer Ceylan- Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında İzmir'e gelen Celal Şengör, bugün saat 13:00'te Ayka Kitabevinde imza günü düzenledi. Yoğun yağmur altında, ama coşkuyla bekleyen hayranları, kitabevindeki etkinliği unutulmaz kıldı. Akbank Sokağı'na sığmayan kalabalık Karşıyaka Çarşı'ya taştı.
Karşıyaka'da İkinci Buluşma
Dün akşam Karşıyaka Belediye'sinin Bostanlı Suat Taşer Sanat Merkezi'ndeki imza etkinliği, aynı büyük ilgiyle karşılandı. Ayka Kitabevinde gerçekleştirilen etkinlikte Celal Şengör, kitaplarını imzalayarak hayranlarıyla özel anlar yaşadı .Bu büyük ilgi, İzmir halkının bilime ve bilim insanlarına olan sevgisini gözler önüne serdi.
Celal Şengör, İzmir'e Daha Sık Geleceğini Açıkladı
Hayranlarıyla bol bol sohbet eden Celal Şengör, İzmir'e daha sık geleceğini açıkladı.
Karşıyakalılar size şükran borçluyuz
Bostanlı Suat Taşer'de gerçekleşen söyleşi öncesinde Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın Karşıyaka’daki anıt mezarını ziyaret eden Prof. Dr. Celal Şengör “Zübeyde Hanım’ın mezarında dizlerimin üzerine çöktüm ve kendisine böyle bir hediyeyi milletimize bahşettiği için teşekkür ettim” sözleriyle duygularını paylaştı. Karşıyaka için de şu ifadeleri kullandı: “Karşıyaka’yı ben hep çok severdim. Ayrıca Atatürk’ün yetiştirmiş olduğu Türkiye’nin önemli bilim adamlarından Ordinaryüs Prof. Ekrem Akurgal son zamanlarını burada geçirdi ve son nefesini burada verdi. Karşıyakalılar olarak hocamıza da iyi baktığınız için sizlere milletçe şükran borçluyuz.” dedi.
Celal Şengör kimdir?
Türk akademisyen, jeolog ve bilim insanı olan Ali Mehmet Celal Şengör, 24 Mart 1955 tarihinde İstanbul'da Rumeli göçmeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü'nde görev yapan Şengör, Türkiye'nin en tanınmış bilim insanlarından biri olarak kabul edilmektedir. Ali Mehmet Celal Şengör, eğitimine Robert Koleji'nde başladı ve bu prestijli okuldan mezun oldu. Lise eğitimini tamamladıktan sonra üniversite eğitimi için Amerika'ya gitti. 1972 yılında Houston Üniversitesi'nde lisans eğitimine başlasa da, okulun beklentilerini karşılayamaması nedeniyle 2,5 sene sonra Albany'de bulunan New York Eyalet Üniversitesi Jeoloji bölümüne geçiş yaptı. Akademik kariyerinde önemli bir yere sahip olan Şengör, Rus Bilimler Akademisi tarafından seçilen ikinci Türk profesörü oldu ve Alman Jeoloji Derneği tarafından Gustav Steinmann Madalyası ile ödüllendirildi. Ayrıca, Fransa, Birleşik Krallık, Avusturya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde misafir öğretim üyesi olarak görev yaptı. Jeoloji alanında özellikle yapısal yer bilim ve tektonik dallarında yaptığı çalışmalarla uluslararası alanda tanındı. 1988 yılında Neuchâtel Üniversitesi Fen Fakültesi'nden şeref bilim doktoru unvanını aldı. Aynı yıl Academia Europaea'ya kabul edilen Şengör, 1990'da Avusturya Jeoloji Servisi muhabir üyesi ve 1991'de Avusturya Jeoloji Derneği şeref üyesi oldu. 1991 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Bilgi Çağı Ödülü ile ödüllendirilen Şengör, 1992 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı'nda profesörlüğe yükseltildi. Ali Mehmet Celal Şengör, çok iyi derecede İngilizce, Fransızca ve Almanca bilmektedir. Ayrıca, Felemenkçe, İtalyanca, Portekizce, İspanyolca ve Osmanlı Türkçesi gibi dilleri de okuyup anlayabildiğini ifade etmiştir. Ali Mehmet Celal Şengör, Türkiye'nin jeoloji ve bilim dünyasına büyük katkılarda bulunmuş, uluslararası arenada tanınan bir isimdir. Akademik başarıları ve çalışmalarıyla Türkiye'nin gururu olan Şengör, gelecek nesiller için ilham kaynağı olmaya devam etmektedir.