Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 4-8 Eylül tarihlerinde düzenlenecek Tüzük Kurultayı için çalışmalarını hızlandırdı. 81 il örgütünden temsilcilerin yanı sıra, iki milletvekili ve üç Parti Meclisi (PM) üyesinin katılımıyla oluşturulan Tüzük Komisyonu, salı günü ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Yaklaşık 12 saat süren bu toplantıda tüzükte yapılması planlanan değişiklikler detaylı bir şekilde ele alındı.

EN ÇOK TARTIŞILAN KONU: ÖNSEÇİM

Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre, tüzükte en çok üzerinde durulan maddelerden biri, CHP’nin aday belirleme süreçlerini düzenleyen hükümler oldu. Az sayıda komisyon üyesi, tüm seçimlerde Hakim/YSK denetiminde önseçim'in tek yöntem olarak uygulanması gerektiğini savundu.

KARMA YÖNTEM ÖNERİSİ ÖNE ÇIKIYOR

Komisyonun genel eğilimi ise, aday belirleme süreçlerinde seçim çevrelerine göre farklılaşan yöntemlerin tercih edilmesi yönündeydi. Tüzük Komisyonu üyeleri, kent dinamikleri, demografik yapılar ve geçmiş seçim deneyimlerinin dikkate alınması gerektiğini belirterek, tüm bu faktörlerin ışığında uygun yöntemin belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Hakim denetiminde önseçim'in her zaman başarı getirmeyebileceğini belirten üyeler, aday belirlemede karma yöntemlerin daha etkili olacağı görüşünde birleşti.

YÖNTEMİ İL ÖRGÜTÜ ÖNERECEK, PM KARAR VERECEK

Toplantıda, kentlerin dinamiklerine göre; örgüt denetiminde önseçim, aday yoklaması, merkez yoklaması, merkez ataması ve ölçme değerlendirme gibi yöntemlerden birinin ya da birkaçının bir arada uygulanabileceği fikri ön plana çıktı. Bu süreçte, il örgütlerinin öneride bulunması, PM'nin ise nihai kararı vermesi konusunda büyük oranda mutabakat sağlandı.

ÜÇ DÖNEM SINIRI GELİYOR

Tüzük Komisyonu üyeleri, milletvekili, belediye başkanı, il başkanı ve diğer tüm seçilmişler için "en fazla üç dönem görev yapma" kuralının getirilmesi konusunda büyük oranda uzlaştı. Ancak bu kuralın nasıl uygulanacağı konusunda farklı görüşler öne çıktı. Bazı üyeler, üç dönemin kesinlikle esnetilmemesi gerektiğini savunurken, bazıları ise üç dönemi tamamlayıp önseçime giren ve başarılı olanların bir dönem daha görev yapmasının uygun olacağını ifade etti.

Bahçeli'den HÜDA PAR'a sert tepki: 'Anayasa'nın ilk 4 maddesine şaşı bakanlar yok hükmündedir' Bahçeli'den HÜDA PAR'a sert tepki: 'Anayasa'nın ilk 4 maddesine şaşı bakanlar yok hükmündedir'

CUMHURBAŞKANI ADAYININ BELİRLENMESİ

Toplantıda ayrıca, cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi yöntemine ilişkin tartışmalar da yaşandı. Bazı üyeler, adayın tüm üyelerin katıldığı bir yöntemle belirlenmesi gerektiğini savunurken, bu başlığın tüzükte yer almasının doğru olmadığını düşünenler de oldu. Siyasi Partiler Kanunu'nun cumhurbaşkanı adayını parlamento grubunun belirleyeceği yönündeki hükmü hatırlatılarak, bu konunun tüzükte yer almaması gerektiği görüşü dile getirildi. Ayrıca, CHP'nin hedefinin parlamenter sisteme dönüş olduğu ve bu maddenin tüzükte yer almasının mevcut sistemi kabul etmek anlamına geleceği belirtildi.

BİR SONRAKİ KURULTAY 2026'DA YAPILACAK

Tüzük Komisyonu toplantısında örgütlerin görev süresi ve olağan kurultayların ne sıklıkta yapılacağı da tartışıldı. İl örgütlerinden temsilciler, iki yılda bir yapılan il kongrelerinin ve dolayısıyla CHP olağan, seçimli kurultaylarının üç yılda bir yapılmasını önerdi. İki yıl olan görev sürelerinin üç yıla çıkarılması gerektiğini belirten temsilciler, bu sürenin kentte örgütlülüğü artırmak, siyaset yapmak ve sürekli aktif çalışmalar yürütmek için yeterli olmadığını vurguladı. Bu önerinin kabul edilmesi halinde, CHP’nin 2025’te yapılması planlanan olağan kurultayı 2026’ya ertelenmiş olacak ve 2028 seçimlerine kadar sadece bir kurultay düzenlenecek.

ÜYELİK ŞARTLARINDA DEĞİŞİKLİK ÖNERİLERİ

Toplantıda ayrıca CHP'nin üye yapılanması da masaya yatırıldı. CHP’ye üye olmak için kriter getirilmemesi, ancak önseçimde oy kullanmak ya da aday olabilmek için üyelere bazı şartların konulması gerektiği konusunda uzlaşma sağlandı. Özellikle, önseçimlerden kısa süre önce üye olanların önseçimlerde oy kullanarak süreci etkilemesini engellemek amacıyla, oy kullanacak üyelerin üyelikte en az bir yılını doldurmuş olması ve aidatlarını düzenli ödemesi gibi kriterlerin getirilmesi önerildi.

TASLAK METİN SON AŞAMADA

Tüzük Komisyonu, 4 Eylül’de başlayacak kurultay öncesinde iki toplantı daha yapacak. Bu toplantılar öncesinde, üzerinde uzlaşılan maddeleri içeren bir taslak metin hazırlanacak ve komisyon üyelerine sunulacak. Taslak metin, PM’de tartışmaya açılacak ve nihai hali kurultay delegelerine sunulacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ