Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 1 Ocak 2025 itibarıyla geçerli olacak yeni asgari ücreti 22 bin 104 TL olarak açıkladı. Ancak bu rakam, hem sendikalardan hem de muhalefet partilerinden eleştiri aldı.
CHP, daha önce yaptığı açıklamalarda, asgari ücretin en az 30 bin TL olması gerektiğini savunmuştu. Yeni açıklanan rakamı "sefalet ücreti" olarak niteleyen parti yetkilileri, vatandaşların ekonomik zorluklarını dile getirmek için harekete geçti.
CHP’den Miting Çağrısı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, asgari ücretle ilgili tepkilerini bir miting ile dile getireceklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“'Bu sefalet ücretiyle olmaz' diyen herkesi, sendikaları ve STK’ları, 28 Aralık Cumartesi günü saat 13.00’te Ankara Tandoğan Meydanı’nda düzenlenecek Yurttaş Birlikteliği'ne destek olmaya çağırıyoruz. Genel Başkanımız Özgür Özel de bu mitinge katılacak. 'Geçinemiyoruz' diyen herkesin sesine ses olacağız."
Yeni Asgari Ücretin Detayları
Yeni asgari ücretin bileşenleri şöyle:
- Net Ücret: 22 bin 104 TL
- SGK Primi (Çalışan Payı): 3 bin 640 TL
- İşsizlik Sigortası Primi: 260 TL
- Brüt Ücret: 26 bin 5 TL
Bir işçinin işverene toplam maliyeti ise şu şekilde hesaplandı:
- SGK Primi (İşveren Payı): 4 bin 30 TL
- İşveren İşsizlik Sigortası Primi: 520 TL
- Toplam Maliyet: 30 bin 556 TL
Devletin işverenlere sağladığı asgari ücret desteği, 700 TL’den 1000 TL'ye yükseltildi.
Tepkiler ve Ekonomik Yansımalar
Yeni ücret, yalnızca çalışanları değil, işverenleri ve devletin sosyal güvenlik desteklerini de kapsayan geniş bir etki alanına sahip. İşsizlik ödeneği, kıdem tazminatı ve stajyer maaşları gibi birçok kalemde 1 Ocak 2025 itibarıyla değişiklik yaşanacak.