Dokuz Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; İzmir'de okul kantinlerinden alışveriş yapan bir çocuğun günlük yemek masrafı minimum 50 TL'yi geçti. Bölgeye göre değişiklik göstermekle birlikte yemek masrafı aylık ortalama 2 bin TL'ye çıktı. Konu ile alakalı olarak Dokuz Eylül Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat, "Bizler aç kalabiliriz ama çocuklarının aç kalması bir velinin kaldırabileceği bir şey değil" ifadelerini kullandı.  

'ÇOK ACIMASIZ BİR TABLO'

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat, ekonomik sorunların bedelini yoksul aileler ve çocukların ödediğini dile getirirken, üç çocuklu bir ailenin okullarda çocuklarının karnını doyurmasını sağlamasının bedelinin 7 bin TL'ye yaklaştığını ifade etti. Kalafat, "Bu çok acımasız bir tablo" diye konuştu.

necati kalafat

'DEVLET SICAK YEMEK VERMEK DURUMUNDA

Kalafat, "Bizim bunun için bir talebimiz var. Bütün Veli Dernekleri birleşerek, bunu talep ediyoruz. Devletin çok basit bir yöntemle bir öğün sıcak yemek sağlamasını istiyoruz. Kantincilik bir esnaf faaliyetidir. Esnaf karlılığını düşünür. Çünkü kantinler kamusal bir hizmet değildir. Devlet vergi alıyor. Bu vergilerin karşılığında okullarda temiz su ve sıcak yemek hizmetini vermek durumunda" diye söyledi.

'KARNI AÇ ÇOCUĞA NE ÖĞRETEBİLİRSİNİZ?'

"Ülkede ekonomik kriz var. Bunun bedeli ise yoksul halka kesiliyor" diyerek sözlerine devam eden Kalafat, "Lüks araba  gezen, lüks otellerde bir çok insan görüyorsunuz. Yani zengin, zenginliğinden hiçbir şey kaybetmiyor. Yoksul aileler ise çocuğun okulda yiyeceği yemeğin ücretini karşılamakta bile zorlanıyor. Orta sınıf ortadan kalktı. Bizler aç kalabiliriz ama çocuklarının aç kalması bir velinin kaldırabileceği bir şey değil. Ayrıca karnı aç olan bir çocuğa siz ne öğretebilirsiniz?" dedi.

Nafi̇z Ceylan (1)

'YETERLİ KONTROL YAPILMIYOR'

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İzmir  Nolu Şube Başkanı Nafiz Ceylan ise "Okul kantinlerinde çocukların sağlığı ile ilgili yeterli denetim yapılmıyor. Sağlıklı ürünler satılmıyor ve satılan ürünler de fahiş fiyatlardan satılıyor. Bunların yeterli kontrolünün de yapılmadığını biliyoruz" diye vurguladı.

Ceylan, "Sabah bir simit 10 TL'den başlıyor. Tostlar 25 TL. Bazı okullarda 30 TL üstüne bile çıktı. Çocukların bir sağlıklı içme suyuna ulaşmasının maliyeti 10 TL. Çocukların en az 2-3 bin TL masrafı oluyor. Bunun karşılığında devletin sağlıklı içme suyunu ve en az bir öğün ücretsiz yemek sağlamak zorundadır" diye belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ