Sıcak havalarda serinlemek için soğuk duş almak veya başa buzlu su dökmek yüz felçliği ve kalp krizine yol açabilir. Uzman Aile Hekimi Dr. Saadet Gök, aşırı sıcak havalarda serinlemek için tercih edilen soğuk duşun kalp ve damar sistemini olumsuz etkileyebileceğini, ani sıcaklık değişiminin ise bayılmalara ve hatta ölüme bile varabilecek ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

BUZLU SU YÜZ FELCİNE YOL AÇABİLİR

Dr. Gök, "Sıcak bir ortamdan ani soğuk duşa girmek bayılmalara hatta ölüme varan olumsuz sonuçlara neden olabilir" dedi. Aşırı sıcaklardan korunmak için geliştirilen yanlış yöntemlerden birinin de buz dolu kovayı başından aşağı dökmek olduğunu belirten Dr. Gök, bu tür uygulamaların yüz felcine yol açabileceğini veya altta yatan kalp krizini tetikleyebileceğini ifade etti.

SOĞUK VE SICAK DUŞ SICAKLIĞI ÖNEMLİ

Dr. Gök, sıcak havalarda ferahlamak için yapılan soğuk ve sıcak duşlarda suyun sıcaklığının da önemli olduğunu vurguladı. Dış ortam sıcaklığı ne olursa olsun duşun 22 ila 26 derece arasında olması gerektiğini belirten Dr. Gök, insan vücudunun ısı dengesini korumaya çalıştığını ve suyun ısıyı havaya göre 30 kat daha hızlı ilettiğini hatırlattı. Bu nedenle aşırı soğuk suyla duş almanın damarlarda büzüşmeye yol açarak kalp krizi ve yüz felci riskini artırabileceğini ifade etti.

SOĞUK DUŞ ALMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Dr. Gök, sıcak havalarda soğuk duş almak isteyenler için şu önerilerde bulundu:

  • Yavaş Başlayın: Soğuk suya aniden girmek yerine kademeli olarak soğuk suya adapte olun.
  • Kısa Süreli Duş Alın: Uzun süreli soğuk duşlardan kaçının.
  • Başınızı Islatmayın: Soğuk suyun başınıza değmesine izin vermeyin.
  • Kendinizi İyi Hissetmiyorsanız Bırakın: Soğuk duş sırasında baş dönmesi, mide bulantısı veya göğüs ağrısı gibi belirtiler yaşarsanız duşu hemen bırakın ve dinlenin.
  • Kronik Hastalıklarınız Varsa Dikkatli Olun: Kalp hastalığı, hipertansiyon veya diyabet gibi kronik hastalıklarınız varsa soğuk duş almadan önce doktorunuza danışın.
Editör: Utku Çelik