Dünya Ekonomik Forumu'nun verilerine göre, küresel serveti elinde tutan yüzde 1'lik kesim, servetin neredeyse yarısını (45,8%) kontrol ediyor. Bu çarpıcı oran, servet dağılımındaki eşitsizliğin boyutunu gözler önüne seriyor. Peki, bu eşitsizlik hangi ülkelerde daha fazla?
Zenginliğin Yüzde 48,4'ü Brezilyalı Zenginlerin Elinde
Servet dağılımında en dikkat çeken ülkelerden biri Brezilya. Ülkede en zengin yüzde 1'lik kesim, servetin neredeyse yarısını (48,4%) elinde tutuyor. Bu oran Brezilya'yı servet eşitsizliğinde dünya lideri konumuna getiriyor.
Hindistan ve ABD de Zirvede
Brezilya'nın ardından Hindistan ve ABD geliyor. Hindistan'da en zengin yüzde 1, servetin yüzde 41'ini, ABD'de ise yüzde 34,3'ünü kontrol ediyor. Bu oranlar da her iki ülkede ciddi bir servet eşitsizliği olduğunun göstergesi.
Asya Kaplanları da Eşitsizlikle Mücadele Ediyor
Asya'nın ekonomik güçleri Çin ve Güney Kore de servet dağılımındaki adaletsizlikle karşı karşıya. Çin'de en zengin yüzde 1, servetin yüzde 31,1'ine sahipken, Güney Kore'de bu oran yüzde 23,1'e ulaşıyor.
Avrupa'da da Fark Açık
Avrupa'da ise Almanya ve İtalya, servet dağılımındaki eşitsizlikle mücadele eden ülkeler arasında yer alıyor. Almanya'da en zengin yüzde 1, servetin yüzde 30'unu, İtalya'da ise yüzde 23,1'ini elinde tutuyor.
Diğer Ülkelerdeki Durum:
Avustralya'da en zengin yüzde 1, servetin yüzde 21,7'sini, Fransa'da yüzde 21,2'sini, İngiltere'de ise yüzde 20,7'sini kontrol ediyor. Japonya'da ise bu oran yüzde 18,8 olarak görünüyor.