Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, elektrikli arabaların her geçen gün daha ön plana çıktığını söyleyerek bu araçların hayatı parçaları olan 'çip' ve 'batarya' üretiminin İzmir'de yapılabileceğini söyledi. 9 Eylül Gazetesi'nden Murat Ervin'in haberine göre,İzmir'in otomobilin lideri haline gelmesi gerektiğine inanıp her fırsatta bunu dile getirdiklerini belirten Torun, araçların beyni olarak nitelendirilen 'çip'lerin üretiminde İzmir'in son derece önemli bir konumda bulunduğunu vurguladı. Torun, “Otomobiller sadece kara taşıtı değil. Bunlar elektronik cihazdır. İzmir'de bir çip fabrikası kurulması çağrısında bulunuyoruz. Bu konuda devletimizin de desteği ile İzmir ve Ege Bölgesi'ndeki iş insanları ve akademisyenler birleşebilir. Gelecekte her şey bu çipler üzerinden gerçekleştirilecek. Bu çipler olmadan teknolojinin var olması mümkün değil” dedi.
'FABRİKALAR GELİR'
Elektrikli arabaların batarya sistemlerinin de geleneksel araçlardan çok daha farklı olduğunun altını çizen Torun, “Batarya üretimi alanında derneğimiz çatısı altında dünyanın önemli batarya üreticileri bulunuyor. Gelin hem bir çip fabrikasını İzmir'de kuralım hem de batarya alanında atağa geçelim. Ama bunun için ciddi bir konsorsiyuma, birlikteliğe ihtiyaç var. Bataryanın bölgemizde üretiliyor olmasından dolayı elektrikli otomobil üretiminde de önemli avantaj sağlarız. Bunun için hızlı karar alıp harekete geçmeliyiz, çünkü fabrikanın üretime geçmesi bile 2 yılı buluyor. Bunu başardığımızda elektrikli otomobil fabrikaları da hızla üretimlerini buraya taşıyabilir” diye konuştu.
KALFAYA 20 BİN TL
Ülkemizde ara eleman sıkıntısının da son derece fazla olduğunu aktaran Torun, “Yıllardır bunu söylüyor olmamıza karşın sıkıntı gittikçe büyüyor. Uygulanan politikalar nedeniyle herkes üniversite mezunu oldu. Böylece ara eleman kalmadı. Ara eleman, teknik insan ve operatör bulmakta çok zorlanıyoruz. Meslek liselerine ilgiyi acilen artırmalıyız. Çırakların bile neredeyse hepsi mülteci. Artık çalıştıracak çırak bile bulamıyoruz” ifadelerini kullandı. Ailelerin çocuklarını meslek liselerine göndermek istemediğini de sözlerine ekleyen Torun, “Bir ustanın yanına da çocuklarını vermek istemiyorlar. Meslek lisesinden yeni mezun olmuş bir oto tamir kalfasının ilk işe başladığında alacağı maaş net 20 bin TL. Ama herkes mühendis olup masa başında çalışmak istiyor” dedi.
COIN'Lİ YANIT
Atanamayan öğretmenlerden yıllarca iş bulamayan üniversiteli gençlere kadar bir çok iş arayan gençle karşılaştığını da aktaran EGOD Başkanı Mehmet Torun şöyle konuştu: “Masa başında asgari ücretle çalışmak yerine daha yüksek maaşlarla çalışma imkanı veriyoruz fakat 'Ben üniversiteyi bitirdim; bu yağın pasın içinde ne işim olur?' diye düşünüyorlar. Maalesef sabırları yok. Sabredip 1-2 sene asgari ücretin biraz üstünde çalışıp işi öğrenseler daha sonra en az 2 asgari ücret kadar maaş alacak ama beklemek istemiyorlar. Örneğin 6 yıl işsiz olan bir üniversite mezunu ile görüşmemde kendisine 'Gel başla' dediğimde 'Buraya ulaşım zor, gelemem' deyip kabul etmedi. Başka birine 'Gel seni yedek parçacı olarak yetiştirelim. Yetişene kadar da asgari ücret alırsın' dediğimde, 'Ben o parayı coin ile de kazanırım' deyip kabul etmedi. Açıkçası özgüvenli gençler yetiştirmek isterken biraz abarttık sanırım.”