Efes Tarlası Yaşam Köyü bünyesindeki Toprak Okulu’nda gerçekleştirilen "Bahçelerde Budama Eğitimi"’nde, uygulamalı eğitim yöntemiyle budama teknikleri katılımcılara aktarıldı. Karaot Yerel Tohum Derneği ile iş birliği içinde düzenlenen eğitim programına, çeşitli kesimlerden 70’in üzerinde kişi katılarak, budamanın incelikleri konusunda bilgi sahibi oldu.

Ziraat Mühendisi Mine Pakkaner’in verdiği eğitimde, meyvecilikte budama, gençleştirme budaması, genel budama prensipleri, yapısal budama stratejileri, bölgelere özgü budama yöntemleri ve budama aletlerinin seçimi gibi önemli konu başlıkları yer aldı. Pakkaner, budamanın tarımsal üretimdeki önemini vurgulayarak, "41 yıllık sahadaki deneyimim sayesinde budamanın ne kadar hayati olduğunu biliyorum. Yanlış uygulandığında, özellikle kent içerisindeki ağaçlarda, devrilme ve ciddi hasar gibi risklerle karşılaşabiliyoruz" dedi. Ayrıca, peyzaj bitkilerinin yanı sıra zeytin, mandalin gibi meyve ağaçları ve çalıların budanmasına yönelik kısa bir giriş de yapıldı.

İzmir İtfaiyesi’nden zabıta personeline yangın güvenliği eğitimi İzmir İtfaiyesi’nden zabıta personeline yangın güvenliği eğitimi

Eğitime katılan Tuba Tosunoğlu, "Öğretmen olarak babamın bahçesinde budama yapma tecrübem var. Bu kurs sayesinde teknikleri daha bilinçli bir şekilde uygulayabileceğime inanıyorum" şeklinde görüş bildirdi. Yusuf Gülerhepşen de uygulamalı eğitim yönteminin faydalı olduğunu belirterek, eğitimden büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Efes Tarlası Yaşam Köyü, üreticilere ve verimli üretim hedefleyenlere yönelik benzer eğitim etkinliklerinin devam edeceğini duyurdu. Bu tür uygulamalı eğitimler, katılımcıların doğrudan deneyim kazanarak, tarımsal üretimde kaliteyi artırmalarına yardımcı oluyor.

Kaynak: BÜLTEN