9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde ve İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Söke Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Borsası ve Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği iş birliğinde, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü ile yapılan protokol dâhilinde 2024-2025 yılı Ege Bölgesi pamuk rekolte tahmini açıklandı. İzQ Girişimcilik Merkezi’nde yapılan basın toplantısında, İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak’ın açıkladığı rakamlara göre; bir önceki sezona göre bölgemizde pamuk ekim alanlarının yüzde 10,30 oranında artarak 115 bin hektara yükseldiği tahmin edilirken, ortalama kütlü veriminin geçen yıla göre yüzde 4,6 azalarak dekarda 420 kilogram olması öngörüldü. Kütlü üretiminde 484 bin ton olacağını tahmin edildi. Mahlıç pamuk üretiminin 189 bin ton olmasının beklendiği ifade edildi.
‘KELİMELERİN ANLAMINI YİTİRDİĞİ YERDEYİZ’
İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, “Pamuk stratejik ürün, pamuk beyaz altın, pamuk yüzbinlerce insanımızın geçim kaynağı, pamuk demek katma değer demek, pamuk demek milli ekonomi demek, pamuk demek iplik demek, tekstil demek, hazır giyim demek, pamuk demek ihracat demek, ülkeye döviz kazandırmak demek arkadaşlar. Ancak, kelimelerin anlamını yitirdiği yerdeyiz. Ne pamuk üreticisi mutlu ne çırçırcı ne tüccar ne iplikçi, nede sektörün diğer paydaşları. Herkes mutsuz. Hiçbir paydaşın mutlu olmadığı bir ortamda üretim ve ticaretin sürdürülebilir olması da beklenemez” ifadelerini kullandı.
‘UCUZA SATIYOR, PAHALIYA ALIYORUZ’
Uçak, Türkiye'nin son dönemdeki yüksek enflasyon oranlarının pamuk sektöründeki maliyetleri giderek artırdığını söylerken, son dönemde sektörün en kötü zamanlarını yaşadığını dile getirdi. Uçak, 2023 yılında pamuk üretim maliyetlerinin ortalama 25 TL seviyelerinde iken, bu yıl bu rakamın 28-32 TL bandına yükseldiğini ifade etti. Bunun yanı sıra, borsada pamuk fiyatlarının geçmiş sezon ortalaması olan 53 TL seviyesinin altında işlem gördüğünü ve yeni mahsul 41 renk pamuk fiyatının 58 TL olduğunu aktardı. Dünya fiyatlarına bakıldığında, Cotlook A Endeksi'nin 61 TL ve ABD Memphis pamuk fiyatlarının 63 TL seviyelerinde olduğunu belirten Uçak, yurtdışı fiyatları ile yerel fiyatlar arasındaki farkın bazı kalitelerde 10 TL'ye kadar ulaştığını vurguladı. Uçak, “Tabi hal böyle olunca ihracat artmaya başladı ve bu sezon neredeyse 300 bin tona ulaştı. Buna karşın aynı dönemde 760 bin tonun üstünde ithalatımız oldu. Geçtiğimiz sezon ortalama 2,03 dolardan pamuk ithal ederken, ortalama ihraç fiyatımız 1,91 dolar oldu. 1,5 milyon tonun üstünde tüketimimiz olan bir piyasada, yurtdışına ucuza pamuk satıyor, karşılığında ise yine yurtdışından pahalıya pamuk alıyoruz” diye belirtti.
‘PAMUK PRİM DESTEĞİNİN ARTMAMASI HAYAL KIRIKLIĞI’
“Pamuk, ekonomik katkıları, istihdam yaratma potansiyeli, sanayiye desteği ve stratejik önemi nedeniyle sürdürülebilir şekilde desteklenmesi gereken bir üründür” diyerek sözlerine devam eden Uçak, “Ancak, ülkemizin içinde bulunduğu enflasyonist ortamda bu desteklerin yeterli olmadığını belirtmek zorundayım. Her şeyden önce kütlü pamuk prim desteğinin son üç yıldır 1 lira 60 kuruş sevisinde kalması ve hiç artmaması üreticimizde ve bizlerde hayal kırıklığı yarattı. Üretim maliyeti kilo başına ortalama 30 lira olan kütlü pamuk güncel piyasada ortalama 23 liradan alıcı buluyor. Üretici ise haklı olarak malını maliyetin altında satmak istemiyor” diye vurguladı.