Dokuz Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; Türkiye'de erken seçime yaklaşırken, ekonomistler seçimden sonra ekonomik koşulların giderek daha da zorlu hale geleceği uyarısında bulundu. Seçim ekonomisinin son bulmasıyla enflasyonun artacağını ve yaşanan ekonomik zorlukların devam etmesinin beklendiğini dile getiren ekonomi çevreleri , özellikle orta sınıf ve yoksul halkın bu koşullarda ciddi oranda etkileceğine vurgu yaptı. Konu hakkında Dokuz Eylül Gazetesi'ne konuşan Ekonomist Prof. Dr. Hüsnü Erkan, "Hükümetin uygulamaları orta tabakayı yok etti ve tekrar orta tabakaya yüklenmek zorunda kalacaklar. Koşullar daha da çekilmez olacak" diye konuştu. Ekonomist Dr. Osman Sirkeci ise "Yerel seçimlerdeki homurdanış önümüzdeki sürecin siyasi olarak çalkantılı geçeceğini gösteriyor. Bu süreçte herkes kendi alanını doğru yönetemezse artan hayat pahalılığı, şikayetleri artıracaktır. Çünkü yakında bir siyasi değişim beklentisi olmayacak. O zaman toplum bu iktisadi bunalımdan çıkış yolunu bir erken hükümet değişikliğinde görebilir" dedi.

husnu-erkan


'SEÇİM SONRASI ENFLASYON ARTIŞI KAÇINILMAZ'

Ekonomist Prof. Dr. Hüsnü Erkan, ekonominin geleceğini parlak görmediğini dile getirirken, enflasyonu dizginlemek için alınan önlemlerin sınırlı ve yetersiz olduğunu söyledi. Erkan, "İçinde bulunduğumuz koşullar ise olumsuz. Seçim ortamı var. Her seçim ortamı para musluğunun açıldığı dönemdir ve ertesinde enflasyonda artış görülür. Kamu harcamalarının çok arttığı bir dönemdir. İktidar, büyükşehirleri kazanmak için yoğun bir çaba içerisinde ve devletin imkanlarını da bu seçim için kullanmaya yöneliyor. Dolayısıyla enflasyonun artması kaçınılmaz görünüyor. Seçim sonrasında artış devam edecek. En yakın Ağustos ayının sonrasında kontrol altına almaya çaba gösterebilirler ama şu an yapılan harcamalar Mart ayından Hazirana kadar yansıyacaktır" ifadelerini kullandı.

'KOŞULLAR DAHA ÇEKİLMEZ OLACAK'

Erkan, "Enflasyondan zenginleşen bir grup var. Çünkü enflasyon en haksız vergi uygulamasıdır. Bu süreçte iktidarın aldığı önlemler halka yansıyor. Hükümetin uygulamaları orta tabakayı yok etti ve tekrar orta tabakaya yüklenmek zorunda kalacaklar. Koşullar daha da çekilmez olacak" diye konuştu.

'SİYASETTEKİ DİL SON DERECE SAKINCALI'

"Sadece ekonomi değil siyasette kullanılan dil de son derece sakıncalı. Ötekileştirici bir yapı var. Bu da topluma son derece olumsuz yansıyor" diyerek sözlerine devam eden Erkan, "Entegrasyon ve bütünleşmeyi artıran bir sürece şiddetle ihtiyacımız var. Bu siyasetin diliyle başlaması gereken bir süreç ama öncesinde zihniyetin değişmesi gerekir. Bu zihniyet değişimini de pek göremiyorum. Yani hem ekonomik hem de toplumsal açıdan olumlu süreç görünmüyor" diye söyledi.

'YEREL SEÇİMLER ERKEN SEÇİM TALEBİ DOĞURABİLİR'

Yerel seçimlerde muhalefetin güçlenmesi durumunda erken genel seçim talebinin doğabileceğini ifade eden Erkan, "Yerel seçimlerde muhalefetin güçlenmesi durumunda toplumda bir genel seçim talebi doğabilir. Yani yerel seçimlerdeki durum erken seçim talebinin olup, olmayacağını belirleyecektir. Burada verilecek mesaj ya mevcudun devam etmesine ya da başka alternatif taleplerinin doğmasına neden olacaktır. Bu nedenle bu yerel seçimler son derece önemli" dedi.

'YÜZDE 45 FAİZ DOYUM NOKTASI DEĞİL'

Ekonomist Dr. Osman Sirkeci ise "Kamu sektörü tasarruf yapmazsa hem bütçe açığı dengelenmez hem de enflasyon durdurulamaz. Nas diye diye faiz yüzde 45'e çıktı. Yüzde 45'te doyum noktasında değil gibi görünüyor" diye vurguladı.

osman-sirkeci

'BAKANLIK SİMİT YERİNE KENDİ PARA POLİTİKALARINA MÜDAHALE ETMELİYDİ'

Simitin bakanlık talimatıyla 15 TL'den 10 TL'ye düşürülmesini hatırlatan Sirkeci, "Düşünün ki dünyanın en ucuz yiyeceklerinden olan gevreğe bakanlık müdahale ediyor. Bakanlık buna müdahale edeceğine kendi para politikalarına müdahale etmeliydi. Kısaca süreç, 50 günlük seçim ekonomisini de aşarak  daha da ileriye gidecek gibi görünüyor" diye belirtti.

SEÇİMDEN SONRA FİYATLAR HIZLA ARTACAK

Seçimlerden sonra enflasyondaki artışın en az 6 ay daha devam etmesini beklediğini dile getiren Sirkeci, "Seçimlerden sonra köprü, otoyol, akaryakıt ve enerji fiyatlarına yapılması kaçınılmaz olan zamlar enflasyonun 6 ay daha yükselmesine neden olacak. Bu da enflasyonist ekonominin devamını getirecek. Faiz ile dizginlenemeyen enflasyon istihdam ve yatırımları negatif etkileyecek. Dolayısıyla seçim ekonomisi, dizginlenemeyen enflasyon ve devamında gelecek olan fiyat artışları özellikle vatandaşın sırtında taşınacak" diye ifade etti.

'HAYAT PAHALILIĞI ŞİKAYETLERİ ARTIRACAKTIR'

Sirkeci, "Yerel seçimlerdeki homurdanış önümüzdeki sürecin siyasi olarak çalkantılı geçeceğini gösteriyor. Bu süreçte herkes kendi alanını doğru yönetemezse artan hayat pahalılığı, şikayetleri artıracaktır. Çünkü yakında bir siyasi değişim beklentisi olmayacak. O zaman toplum bu iktisadi bunalımdan çıkış yolunu bir erken hükümet değişikliğinde görebilir. Bu bir ihtimaldir. yerel seçimlerden sonra enflasyon ve fiyat artışları bu şekilde devam ederse, Merkez Bankası Başkanı veyahut Ekonomi Bakanını değiştirerek bir dört yıl daha devam edemez" dedi.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ