Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim 2024 Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında, faiz oranlarını piyasa beklentileri doğrultusunda sabit tuttu. Mart 2024’te politika faizini %50 seviyesine çıkaran Merkez Bankası, Ekim ayında da bu seviyeyi değiştirmedi. Ekonomistlerin gözlemleri ve yorumları, karar metni üzerinden şekillendi.

İhracatçı gücünü yeşil pasaporttan alıyor İhracatçı gücünü yeşil pasaporttan alıyor

FAİZ İNDİRİMİ 2024'TE ZOR GÖRÜNÜYOR

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara, kararın beklentilere paralel olduğunu belirtti. Kara, enflasyonun tahminlerin üzerinde seyrettiğini ve bu nedenle Kasım ayında faiz indirimi beklenmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca Aralık ayında olası bir indirimin bile zor göründüğünü şu sözlerle ifade etti:

“Merkez Bankasının faiz kararı ve metni tam olarak beklediğimiz gibi oldu. Özetle, enflasyon tahminimizden yüksek geldi, Kasım’da faiz indirimi beklemeyin, Aralık’ta bakarız ama o da zor gibi.”

FAİZ İNDİRİMİ SİNYALİ YOK

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Merkez Bankası’nın karar metninde faiz indirimi sinyali olmadığını söyledi. Aslanoğlu, Merkez Bankası'nın enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının, dezenflasyon sürecini riske attığını belirtti.

“TCMB, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini söylüyor ve faiz indiriminin yakın olduğuna dair bir sinyal vermiyor.”

SÜRPRİZ YOK

Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, kararın sürpriz olmadığını kısa ve öz şekilde dile getirdi:

“Sürpriz yok.”

ENFLASYONDA İYİLEŞME BEKLENMİYOR

Doç. Dr. Derya Hekim, enflasyondaki iyileşme hızının yavaşladığına dikkat çekti ve faiz indirimi beklenmemesi gerektiğini şu sözlerle ifade etti:

“Enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizlik ise son dönemdeki veri akışı ile artmıştır. TCMB, iyileşme olsa bile bir sonraki ay faiz indirimi beklememek gerekir. Emin olmak isteyecektir.”

ENFLASYON ANA EĞİLİMİNİN YÜKSELMESİNDEN RAHATSIZLIK

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Durusoy, TCMB’nin aylık enflasyonun ana eğiliminden rahatsız olduğunu belirtti. Karar metninden şu alıntıyı yaptı:

“TCMB, aylık enflasyonun ana eğiliminden rahatsız olduğunu dile getiriyor.”

SLOMPFLASYON ENDİŞESİ

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, kararın durgunluğa işaret ettiğini ancak bu durgunluğun slumpflasyon riskini de beraberinde getirdiğini söyledi:

“Merkez Bankası sonunda enflasyonun ana eğiliminde yükselme olduğunu kabul etti. Bu durumda 2025'teki %17,5 enflasyon hedefini yukarı çekmesi gerekir. Yakın bir dönemde faiz indirimi de beklenemez. Gidişat enflasyon içinde durgunluğa doğru.”

Kaynak: HABER MERKEZİ