Antalya'nın Aksu ilçesinde yaşayan emekli Mustafa Uysal, Taylandlı eşi Thipphawan'ın çok sevdiği papayayı üretmeye başladı. Başlangıçta hobi olarak başlayan papaya üretimi, kısa sürede büyüyerek Gürcistan, Irak ve Bulgaristan'a ihracat yapılacak bir işe dönüştü.

Hobi olarak başlayan serüven, ticarete dönüştü

Pandemi döneminde hobi olarak 230 metrekarelik bir alanda papaya yetiştirmeye başlayan Uysal çifti, ilk ürünleri kendileri tüketti. Ancak, sosyal medyada yaptıkları paylaşımlar sonrası Uzak Doğu kökenlilerden yoğun talep gelince, bu hobilerini ticarete dönüştürmeye karar verdiler.

Tayland’dan getirilen tohumlarla üretim

Başlangıçta bir dönümlük serada 10 ağaçla üretime başlayan Mustafa Uysal, deneme yanılma yöntemiyle Tayland'dan getirdiği Kakdam (Sri Siam) cinsi papaya tohumları ile üretimi genişletti ve 185 ağaca ulaştı. Bu tür, yıl boyunca meyve veriyor ve her ağaçtan yıllık 50-60 kilogram arasında ürün alınıyor. Papayaların ağırlığı ise 1 ila 7 kilogram arasında değişiyor.

Sosyal medyanın yeni yıldızı: Asimetrik yüz hatlarıyla dikkat çeken köpek Sosyal medyanın yeni yıldızı: Asimetrik yüz hatlarıyla dikkat çeken köpek

Yoğun talep nedeniyle siparişlere yetişemiyor

Uysal, papayanın lif, vitamin, mineral ve antioksidan açısından zengin olduğunu ve bu nedenle Türkiye'de yaşayan Taylandlılar, Endonezyalılar ve diğer Uzak Doğulular tarafından yoğun talep gördüğünü belirtti. Talebi karşılamakta zorlandığını ve kendi üretimiyle yetinmeyip diğer üreticilerden de ürün aldığını söyledi. Sarı papayanın meyve, yeşil papayanın ise sebze olarak tüketildiğini de ekledi. Ürünlerini Gürcistan, Irak ve Bulgaristan'a ihraç ettiğini ve özellikle Gürcistan'dan, çok sayıda Uzak Doğu restoranı bulunduğu için yüksek talep aldığını vurguladı.

Papaya yetiştiriciliğinin püf noktaları

Başlangıçta iki farklı papaya türü denediklerini ancak başarılı olamadıklarını belirten Uysal, "İki defa seradaki tüm ürünleri sökmek zorunda kaldık. Tayland'dan getirdiğimiz tohumları profesyonel fidecilerde çimlendirdik ve bu yeni türde başarılı olduk. Yılın 12 ayı meyve veren bu ürün, yüksek talep görüyor ve oldukça kazançlı" dedi. Papayanın asıl vatanının Güney Amerika olduğunu ve yuvarlak meyveli türlerinin de bulunduğunu ancak Türkiye'de uzun ve salatalık türünün daha çok tercih edildiğini söyledi. Papaya bitkisinin aşırı yağmur ve dolu sevmediğini, bakımının özen gerektirdiğini de ekledi. Thipphawan Uysal ise Tayland'da papaya salatasının çok tüketildiğini, bu meyveyi çok sevdiğini ve kahvaltıda reçelini yaptığını belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ