Yapılan yeni bir araştırmaya göre, üç aydan uzun süre emzirilen bebeklerin bağışıklık sistemi daha güçlü oluyor. Emzirme, bebeklerin bağırsak florasının sağlıklı gelişimini sağlayarak astım riskini azaltıyor ve solunum yollarını koruyor.

Medical Point, kışa 'Merhaba' dedi Medical Point, kışa 'Merhaba' dedi

EMZİRME VE BAĞIRSAK SAĞLIĞI ARASINDAKİ İLİŞKİ

ABD ve Kanada'da yapılan bir araştırma, emzirmenin bebeklerin bağırsak sağlığını iyileştirdiğini ve astım riskini azalttığını ortaya koydu. Üç aydan uzun süre emzirilen bebeklerin bağırsaklarında daha sağlıklı mikroorganizmaların geliştiği ve bunun bağışıklık sistemi ve solunum sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu tespit edildi.

EMZİRME, MİKROPLARIN DOĞRU SIRAYLA YERLEŞMESİNİ SAĞLIYOR

Araştırmaya göre, anne sütü, bebeklerin bağırsaklarında ve burun boşluğunda mikropların doğru sıra ve zamanlama ile yerleşmesini sağlıyor. Bu, bebeğin bağırsak mikroflorasının düzenli bir şekilde oluşmasını ve bağışıklık sisteminin dengeli çalışmasını destekliyor.

"EMZİRME, BAĞIRSAK FLORASININ KALP PİLİ GİBİ"

Çalışmanın başyazarlarından biyolog Liat Shenhav, emzirmenin bebeklerin bağırsaklarındaki mikroorganizmaların doğru sırayla yerleşmesine yardımcı olduğunu belirterek, "Nasıl ki bir kalp pili kalbin ritmini düzenlerse, emzirme de bebeğin bağırsaklarındaki mikroorganizmaların doğru sırayla yerleşmesine yardımcı oluyor," dedi.

ASTIM RİSKİ VE MİKROORGANİZMALAR

Emzirme süresinin, bebeklerin bağırsak mikroorganizmalarının yapısı üzerinde güçlü bir etkisi olduğu keşfedildi. Astım riskini belirlemek için yapay zeka ve istatistiksel modeller kullanan araştırmacılar, erken dönemde emzirilen bebeklerde mikroorganizmaların daha sağlıklı bir sırayla yerleştiğini gözlemledi.

RUMİNOCOCCUS GNAVUS BAKTERİSİ VE ASTIM RİSKİ

Özellikle Ruminococcus gnavus adı verilen bir bakteri türü, erken dönemde sütten kesilen bebeklerin bağırsaklarında daha erken yerleşiyor. Bu bakterilerin bağışıklık sistemini düzenlemekle ilişkili olduğu ve astım riskini artırdığı biliniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ