Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin her gün yeni bir krizin ortaya çıktığı küresel konjonktürde çoklu şokları başarıyla yönettiğini belirten Erdoğan, bölgedeki çatışmalara rağmen Türkiye ekonomisinin dimdik ayakta olduğunu söyledi. Erdoğan, rakiplerinin kendi aralarında tartışmayı sürdürdüğünü ifade ederek, iktidar kadrolarının ise uyum ve adanmışlık içerisinde Türkiye’yi küresel siyasetin baş aktörlerinden biri haline getirmek için çalıştığını dile getirdi.

Türkiye’nin yolculuğu hız kesmeden devam ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Rakiplerimiz kimin figüran, kimin hain, kimin işbirlikçi olduğunu tartışadursun; biz kadro olarak uyum ve adanmışlık içinde ülkemizi küresel siyasetin baş aktörü haline getirmeye çalışıyoruz. Yaşadığımız her hadise, siyaset sahnesinde şahit olduğumuz her tartışma, milletimizin verilmiş sadakası olduğunu bizlere tekrar gösteriyor.” Özellikle 14 ve 28 Mayıs seçimlerinin önemine dikkati çeken Erdoğan, milletin feraseti sayesinde Türkiye’nin büyük bir tehlikeyi atlattığının bugün çok daha iyi anlaşıldığını söyledi. Erdoğan, “Tecrübeli, uyumlu, liyakatli ve dirayetli kadroların yönetiminde Türkiye’nin aydınlık hedeflerine doğru yaptığı yolculuk hız kesmeden devam ediyor” dedi.

Milletimizin umutlarının bizimle olduğunu biliyoruz

Milletin yalnızca duasının ve desteğinin değil, umutlarının da kendileriyle olduğunun bilincinde olduklarını kaydeden Erdoğan, iktidara ve Cumhur İttifakı’na duyulan güveni boşa çıkarmayacaklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah şahsımıza, iktidarımıza ve ittifakımıza yönelik bu güveni asla boşa çıkarmayacağız. Şunu tüm vatandaşlarımızın çok iyi bilmesini temenni ederim” ifadelerini kullandı.

Küresel petrol arzında büyük şok yaşanıyor

Bölgedeki çatışmaların küresel enerji piyasalarında ciddi dalgalanmalara neden olduğunu belirten Erdoğan, petrol arzında tarihin en büyük şoklarından birinin yaşandığını söyledi. Erdoğan, yalnızca petrolün değil, doğalgazdan dizele, petrokimya ürünlerinden diğer temel girdilere kadar birçok alanda fiyatların hızla yükseldiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye olarak her gün yeni bir krizin baş gösterdiği küresel konjonktürde Allah’a hamdolsun çoklu şokları başarıyla yönetiyoruz” dedi.

Ekonomi yönetimi reformlar üzerinde çalışıyor

Önlerinde yoğun bir çalışma dönemi bulunduğunu belirten Erdoğan, ekonomi yönetiminin bir yandan Orta Vadeli Program’ı hazırladığını, diğer yandan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacak reformlar üzerinde çalıştığını açıkladı. Türkiye’nin her türlü zorluğu aşabilecek güce, birikime ve potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, siyasette güven ve yönetimde istikrar olduğu sürece her sorunun çözülebileceğini söyledi. Erdoğan, “Siyasette güven, yönetimde istikrar olduğu sürece Allah’ın izniyle her sorun çözülür, her sıkıntı giderilir, her engelin üstesinden gelinir” ifadelerini kullandı.

Güven ve istikrar eksikliğinin bedeli ağır oldu

Türkiye’nin geçmişte demokrasi açığının yanı sıra güven ve istikrar eksikliğini de bizzat yaşadığını belirten Erdoğan, bu durumun ülkeye ağır bedeller ödettiğini söyledi. Türkiye’yi yıllarca etkisi altında tutan güven ve istikrar sorununun en ağır sonuçlarından birinin terör meselesi olduğunu dile getiren Erdoğan, terörün büyüme, ihracat ve istihdam başta olmak üzere birçok alanda olumsuz etkiler yarattığını kaydetti.

Terörün ekonomiye faturası 511 milyar dolar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan güncel bir çalışmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Çalışmaya göre terörün Türkiye ekonomisine maliyetinin gayrisafi yurt içi hasılada 511 milyar doları bulduğunu belirten Erdoğan, kişi başına gelirdeki kaybın 5 bin 800 dolar, ihracattaki kaybın ise 110 milyar dolar olduğunu açıkladı.

İstihdamdaki kaybın 2,5 milyon kişiye ulaştığını ifade eden Erdoğan, terör kaynaklı kayıpların kamu maliyesi üzerinde de çift yönlü baskı oluşturduğunu söyledi.

Terör sona erdiğinde 86 milyon kazanacak

Terör meselesinin çözülmesi halinde kazananın 86 milyon vatandaşıyla tüm Türkiye olacağını belirten Erdoğan, toplumun bütün kesimlerinin bu süreçten olumlu etkileneceğini dile getirdi.

Erdoğan, “İş insanı kadar emekçi kardeşlerimiz de kazanacak. Çiftçilerimiz kadar turizmcilerimiz de kazanacak. Yatırımcı ve ihracatçı kadar ev hanımı ve emekli de kazanacak. Türk kadar Kürt de, Arap da, Laz da, Çerkez de kazanacak” dedi.

Terör engelinin ortadan kalkmasıyla Türkiye ekonomisinin her alanda yeni bir hikâye yazmaya başlayacağını vurgulayan Erdoğan, buna yürekten inandıklarını söyledi.

Yasal düzenleme Meclis’e sunulacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süredir üzerinde çalışılan yasal düzenlemenin önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin takdirine sunulacağını açıkladı.

Cumhur İttifakı olarak çeşitli zorluklara rağmen tam bir dayanışma içerisinde yürüttükleri süreci hedefe ulaştırmak istediklerini belirten Erdoğan, milli meseleleri şahsi çıkarlarının önüne koyan siyasi partilerin de desteğini beklediklerini ifade etti.

Erdoğan, bu sürecin devletin niteliklerinden ve milletin değerlerinden taviz verilmeden yürütüleceğini söyledi.

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 52. yılı

Konuşmasında Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 52. yıl dönümüne de değinen Erdoğan, geçen hafta Kıbrıs Türk halkıyla birlikte büyük bir gurur yaşadıklarını belirtti.

20 Temmuz 1974’ün Kıbrıs Türk halkının varlığını, hürriyetini ve güvenliğini teminat altına alan tarihî bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Erdoğan, Mehmetçik ile Kıbrıslı mücahitlerin omuz omuza verdiği mücadele sayesinde Kıbrıs Türk halkının kendi topraklarında özgür, güvenli ve onurlu bir geleceğe kavuştuğunu söyledi.

Erdoğan, milli dava uğruna hayatını kaybeden şehitlere Allah’tan rahmet, gazilere ise sağlık ve afiyet diledi.

Ecevit, Erbakan ve Türkeş’e şükran

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın gerçekleştirilmesinde tarihî sorumluluk üstlenen dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’i, Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan’ı ve sürece güçlü katkılar sunan Alparslan Türkeş’i şükranla andığını belirten Erdoğan, Kıbrıs Türk halkının liderlerini, harekâtı sevk ve idare eden komutanları ve emeği geçen devlet büyüklerini de unutmadı.

Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği kabul edilmeli

Kıbrıs meselesinin değerlendirilmesinde tarihî gerçeklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, meselenin iki toplum arasındaki teknik bir yönetim paylaşımı tartışmasından ibaret olmadığını söyledi.

Erdoğan, Kıbrıs sorununun Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün kabul edilmesi meselesi olduğunu vurguladı.

Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğini, özden gelen haklarını ve Doğu Akdeniz’deki meşru menfaatlerini yok sayan hiçbir girişimin başarıya ulaşamayacağını belirtti.

Guterres’in ziyareti önemli

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in 16 yıl aradan sonra adaya giden ilk BM Genel Sekreteri olmasının önemli olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye’nin Guterres’in barış çabalarına her zaman güçlü destek verdiğini söyledi.

Erdoğan, bundan sonraki süreçte de Guterres ile yakın istişare içerisinde olmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Kıbrıs Türk halkını yalnız bırakmayacağız

Türkiye’nin tarih boyunca olduğu gibi bugün ve yarın da Kıbrıs Türk halkını yalnız bırakmayacağını söyleyen Erdoğan, geçmişte yaşanan acıların bir daha tekrarlanmasına ne pahasına olursa olsun izin vermeyeceklerini belirtti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin turizm, yükseköğretim, teknoloji ve dijital dönüşüm alanlarında bölgesinin öncü ülkelerinden biri haline gelmesi için iş birliğinin güçlendirildiğini kaydeden Erdoğan, KKTC’nin bütün sektörleriyle kalkınmasını ve Doğu Akdeniz’de istikrar ile refahın merkezi olmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Deniz altından doğalgaz hattı projesi

Geçmişte “asrın projesi” olarak nitelendirilen projeyle Kıbrıs Türk halkının su ihtiyacının kalıcı şekilde çözüldüğünü hatırlatan Erdoğan, önümüzdeki dönemde deniz altından doğalgaz hattı başta olmak üzere farklı projelerin hayata geçirileceğini açıkladı.

İklim krizinin etkileri giderek artıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında iklim krizinin olumsuz etkilerine dikkati çekti.

Başta orman yangınları ve kuraklık olmak üzere iklim krizinin dünya genelinde giderek daha fazla hissedildiğini belirten Erdoğan, Avrupa’da yılbaşından bu yana çıkan orman yangınlarında 292 bin 855 hektarlık alanın zarar gördüğünü söyledi.

Bu kaybın geçen yılın aynı dönemine göre iki katın üzerinde arttığını ifade eden Erdoğan, dünya genelinde her yıl yaklaşık 7 milyon hektarlık alanın orman yangınları nedeniyle yok olduğunu kaydetti.

Antalya ve Muğla yangınlarının yaraları sarıldı

Türkiye’nin yakın tarihinde de büyük orman yangınları yaşandığını belirten Erdoğan, beş yıl önce Antalya ve Muğla’da meydana gelen yangınların hâlâ hafızalarda olduğunu söyledi.

Devletin bu yangınların ardından hızlı şekilde harekete geçtiğini ifade eden Erdoğan, bütün bakanlıkların koordineli çalışmasıyla yaraların süratle sarıldığını, evlerini kaybeden vatandaşlara yeni konutlarının teslim edildiğini belirtti.

Fabrikada patlama: 2 öldü
Fabrikada patlama: 2 öldü
İçeriği Görüntüle

Erdoğan, hükümet aleyhine yürütülen yoğun dezenformasyon kampanyalarına rağmen afet sırasında verilen bütün sözlerin yerine getirildiğini söyledi.

Yanan alanlara otel değil, fidan dikildi

Yanan alanların tamamının yeniden tohum ve fidanla buluşturulduğunu vurgulayan Erdoğan, bu alanlarda yapılaşmaya gidildiği yönündeki iddialara tepki gösterdi.

Erdoğan, “Yalan ağzına yuva yapmış birilerinin iddia ettiği gibi yanan alanlara temel atılmadı, tohum atıldı. Oralarda oteller değil, fidanlar yükseldi” dedi.

Yalnızca yanan alanların yeniden ağaçlandırılmadığını, aynı zamanda orman yangınlarıyla mücadele kapasitesinin de güçlendirildiğini söyledi.

28 bin orman çalışanı görev başında

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadele kapasitesine ilişkin rakamları da paylaştı.

Yaklaşık 28 bin orman çalışanı ve 140 bini aşkın gönüllünün görev yaptığını belirten Erdoğan, envanterde 28 yangın söndürme uçağı, 119 helikopter, 14 insansız hava aracı ve yaklaşık 6 bin kara aracı bulunduğunu açıkladı.

Erdoğan, bütün ekiplerin özellikle bu dönemde 7 gün 24 saat esasına göre nöbette olduğunu söyledi.

Bir günde 90 yangın çıktı

Erdoğan, ülke genelinde 59’u orman dışı alanda olmak üzere toplam 90 yangın çıktığını, bunların 81’inin tamamen kontrol altına alındığını açıkladı.

Muğla, Balıkesir, Antalya ve Çanakkale’deki yangınları kontrol altına alma çalışmalarının sürdüğünü belirten Erdoğan, yangınlara 21 uçak, 58 helikopter, 420 arazöz, 142 su tankeri ve 76 iş makinesiyle müdahale edildiğini söyledi.

Toplam 929 kara aracı ile 3 bin 210 personelin sahada yoğun şekilde çalıştığını ifade eden Erdoğan, çalışmaların yakından takip edildiğini belirtti.

Yangınlardan etkilenen bütün vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.

İspanya ve Fransa’ya uçak desteği

Türkiye’nin kendi orman yangınlarıyla mücadele ederken ihtiyaç duyan diğer ülkelere de destek verdiğini belirten Erdoğan, şiddetli yangınlarla mücadele eden İspanya ve Fransa’ya ikişer yangın söndürme uçağı gönderildiğini açıkladı.

Erdoğan, başta İspanya ve Fransa olmak üzere orman yangınlarıyla mücadele eden bütün ülkelere geçmiş olsun dileklerini iletti.

Ağustos ve eylül ayları için uyarı

Özellikle ağustos ve eylül aylarında çok daha dikkatli olunması gerektiğini belirten Erdoğan, devletin bütün ekipleri ve imkânlarıyla teyakkuzda olmaya devam edeceğini söyledi.

Vatandaşlardan da aynı hassasiyeti göstermelerini isteyen Erdoğan, açık alanlarda ateş yakılmaması, ormanlara cam ve izmarit gibi yanıcı maddeler atılmaması konusunda uyarıda bulundu.

Anız yakılmasından vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, girişleri yasaklanan ormanlık alanlara girilmemesi çağrısı yaptı.

Duman görüldüğünde 112 aranmalı

Vatandaşlardan herhangi bir duman görüldüğünde vakit kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi’nin aranmasını isteyen Erdoğan, orman yangınına sebep olmanın ağır cezaları bulunduğunu hatırlattı.

Orman yangınlarıyla mücadele eden bütün ekiplere başarılar dileyen Erdoğan, “Rabbim ayaklarına taş değdirmesin” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını Kabine toplantısında alınan kararların hayırlara vesile olmasını temenni ederek tamamladı.

Kaynak: AJANSLAR