Dünyada "erkek gribi" olarak bilinen, erkeklerin hastalık belirtilerini abartılı bir şekilde dile getirmesi, uzmanlar arasında tartışma konusu. Bazılarına göre erkeklerin bağışıklık sistemi kadınlara göre daha zayıf olabilir. Peki, erkek gribi gerçek mi yoksa abartı mı?
"ERKEK GRİBİ" NEDİR?
Özellikle gençler arasında sıkça kullanılan "erkek gribi" ifadesi, Oxford İngilizce Sözlüğü’nde "bir erkeğin soğuk algınlığı veya benzeri küçük bir hastalığı grip ya da daha ciddi bir hastalıkmış gibi abartarak davranması" olarak tanımlanıyor.
ERKEKLER BAZI HASTALIKLARA KARŞI DAHA MI SAVUNMASIZ?
Araştırmalar, erkeklerin bazı hastalıklara karşı daha savunmasız olduğunu gösteriyor. Örneğin, kanser oranları erkeklerde kadınlara göre daha yüksek. Ayrıca Covid-19 pandemisinde de erkeklerin ölüm oranları dikkat çekici derecede fazlaydı. İngiltere ve Galler'de Ulusal İstatistik Ofisi'nin verilerine göre, pandeminin ilk aylarında erkeklerin Covid-19'dan ölme olasılığı kadınlara kıyasla iki kat daha fazlaydı.
UZMANLAR NE DİYOR?
Minnesota Üniversitesi’nden Ekoloji, Evrim ve Davranış Profesörü Marlene Zuk, erkeklerin ve kadınların enfeksiyonlara verdikleri tepkilerin farklı olabileceğini söylüyor. Zuk’a göre, erkekler genel olarak daha zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olma eğiliminde. Erkeklerin, kadınlara kıyasla daha ağır enfeksiyonlar geçirdiğine dair kanıtlar da mevcut.
DAVRANIŞLAR DA ETKİLİ OLABİLİR
Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nde araştırmacı Dr. Matthew Memoli, erkeklerin bağışıklık sisteminin yanı sıra davranışlarının da bu durumu etkilediğini belirtiyor. Araştırmalar, erkeklerin kadınlara göre maske takma, el yıkama gibi önlemleri daha az aldığını ve sigara, alkol gibi sağlıksız alışkanlıklara daha fazla yöneldiğini gösteriyor.
KADINLARIN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ DAHA MI GÜÇLÜ?
Johns Hopkins Üniversitesi’nde Moleküler Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Profesörü Sabra Klein, yapılan çalışmaların erkek ve kadın bağışıklık sistemleri arasında biyolojik farklılıklar olduğunu ortaya koyduğunu belirtiyor. Klein, "Kadınlar, hastalık ne olursa olsun, genellikle daha güçlü bir bağışıklık tepkisi veriyor" diyor. Kadınların bağışıklık hücreleri, enfeksiyonlara karşı daha hızlı ve etkili bir yanıt geliştiriyor.
ERKEK GRİBİ GERÇEK Mİ?
Peki, bu durum erkek gribinin gerçek olduğu anlamına mı geliyor? Bilimsel veriler bu konuda net değil. Son yıllarda yapılan araştırmalar, hafif solunum yolu enfeksiyonlarında kadınların daha fazla semptom gösterdiğini ortaya koydu.
Uzmanlar, bu durumu kadınların daha güçlü bir bağışıklık sisteminin hafif enfeksiyonlara daha şiddetli tepkiler vermesiyle açıklıyor. Yani, hissettiğimiz ateş ve yorgunluk, enfeksiyona karşı vücudumuzun verdiği tepkinin bir sonucu. Bu nedenle, bir erkek veya kadın hasta olduğunda ne kadar kötü hissettiğinden şikayet ediyorsa, bu durumu hafife almamakta fayda var.