Avrupa Birliği (AB) istatistik kurumu Eurostat, 2023 yılının son çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini yayınladı. Buna göre, 20 üyeli Euro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış GSYH, bir önceki çeyreğe göre değişmedi. Yıllık bazda ise GSYH yüzde 0,1 artış gösterdi.

Euro Bölgesi’nde iki çeyrek üst üste negatif büyüme yaşanması halinde resesyon olarak tanımlanan ekonomik daralma gerçekleşmiş oluyor. 2023 yılının üçüncü çeyreğinde bölge ekonomisi yüzde 0,1 küçülmüştü. Bu nedenle, son çeyrekte büyümenin sıfır olması, resesyon tehlikesinin atlatıldığı anlamına geliyor.

Piyasalar ise Euro Bölgesi’nde GSYH’nin son çeyrekte yüzde 0,1 daralacağını, yıllık bazda ise sabit kalacağını tahmin ediyordu. Dolayısıyla, açıklanan veriler piyasa beklentilerinden daha olumlu geldi.

AB Ekonomisi de Büyüdü

Eurostat’ın verilerine göre, 27 üyeli AB ekonomisi de son çeyrekte çeyreklik bazda sabit kaldı. Yıllık bazda ise AB ekonomisi yüzde 0,2 büyüdü. AB ekonomisi de bir önceki çeyrekte yüzde 0,1 daralmıştı.

Eurostat, verilerin öncü olduğunu ve ilerleyen dönemde revize edilebileceğini belirtti. Ayrıca, koronavirüs salgını nedeniyle bazı ülkelerden eksik veri alındığını da ifade etti.

Ülkeler Arasında Farklılıklar Var

Eurostat, bölgedeki ülkelerin büyüme oranlarına ilişkin de bilgi verdi. Buna göre, son çeyrekte en fazla büyüyen ülke yüzde 0,8 ile Yunanistan oldu. Yunanistan’ı yüzde 0,6 ile İspanya ve yüzde 0,4 ile Portekiz izledi.

Buna karşılık, en fazla küçülen ülke yüzde 0,7 ile İrlanda oldu. İrlanda’yı yüzde 0,3 ile Almanya ve Litvanya takip etti. Fransa’da GSYH değişmezken, İtalya’da yüzde 0,2 arttı.

Yıllık bazda ise en fazla büyüyen ülke yüzde 4,8 ile İrlanda oldu. İrlanda’yı yüzde 2,4 ile Yunanistan ve yüzde 1,8 ile İspanya izledi.

En fazla küçülen ülke ise yüzde 1,3 ile Avusturya oldu. Avusturya’yı yüzde 0,4 ile Almanya ve yüzde 0,2 ile Çekya ve Letonya takip etti. İsveç’te GSYH değişmezken, İtalya’da yüzde 0,5, Fransa’da yüzde 0,7 arttı.

Kaynak: HABER MERKEZİ