Son yıllarda konut fiyatlarındaki yükseliş, maaşlı kesimi oldukça zor bir duruma soktu. Türkiye’de bir ailenin, ortalama büyüklükte bir eve sahip olabilmesi için 631 maaş biriktirmesi gerekiyor. Bu da yaklaşık olarak 52,5 yıla tekabül ediyor. Türkiye bu sıralamada, bir ev satın almak için gerekli maaş sayısına göre son sıralarda yer alıyor.
Dünyada ev sahibi olmanın en kolay olduğu ülke
Araştırmalara göre, dünyada ev sahibi olmanın en uygun olduğu ülke Güney Afrika. Burada, 100 metrekarelik bir ev satın alabilmek için ortalama bir çalışan, maaşının yalnızca 71 katını biriktirmek zorunda.
ABD’de durum nasıl?
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), listede ikinci sırada yer alıyor. Ancak, ülkede eyaletlere göre emlak fiyatları büyük farklılıklar gösteriyor. Genel ortalamaya bakıldığında, ABD’de bir ev sahibi olabilmek için yaklaşık 76 maaş gerekiyor. Bu da altı yıllık birikime denk geliyor.
Avrupa'da en kolay ev sahibi olunan ülkeler
Avrupa ülkeleri arasında Danimarka, konut alımının en kolay olduğu yer olarak öne çıkıyor. Bir Danimarkalı, ortalama maaşıyla 114 maaş biriktirerek 100 metrekarelik bir eve sahip olabiliyor. Danimarka’yı, sırasıyla İrlanda ve İsveç takip ediyor. Bu iki ülkede bir ev almak için sırasıyla 123 ve 129 maaş yeterli oluyor. Yani bu ülkelerde, yaklaşık 10 yıllık maaş birikimiyle ev sahibi olunabiliyor.
Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da tablo karanlık
Avrupa’da ev almanın en zor olduğu ülkeler arasında Çek Cumhuriyeti ve Slovakya bulunuyor. Çek Cumhuriyeti’nde 100 metrekarelik bir ev, ortalama maaşın 297 katı. Bu durum, bir ailenin net maaşının yarısını biriktirerek bir ev alabilmesi için 50 yıllık bir birikim yapmasını gerektiriyor.
Türkiye, Avrupa ile nasıl karşılaştırılıyor?
Türkiye’de ev sahibi olma süresi, Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça uzun. Danimarka’da bir kişi 10 yıllık maaşıyla ev sahibi olabilirken, Türkiye’de bu süre 52,5 yıl. Avrupa ile karşılaştırıldığında Türkiye, bu alanda en dezavantajlı ülkelerden biri olarak öne çıkıyor.