Gece Tırnak Kesmek: Günah mı, Zararlı mı, Yoksa Sadece Bir Batıl İnanç mı? Gece Tırnak Kesmek: Günah mı, Zararlı mı, Yoksa Sadece Bir Batıl İnanç mı?

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Fındık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Şemsettin Kulaç, son yıllarda iyice kendini hissettiren iklim değişikliğinin fındık üzerinde olumsuz etkileri olduğunu ve bu duruma karşı alınabilecek önlemleri araştırdıklarını söylüyor.

Kulaç, fındığın hem erkek hem dişi çiçeği üzerinde bulunduran bir tür olduğunu ve bu çiçeklerin hava şartlarına bağlı erken açabildiğini anlatıyor. Yeterli soğuklama ihtiyacı karşılanmadığında fındık erken uyanabiliyor ve erkek tozlayıcılar oluşmadan çiçekler açabiliyor. Bu durum da fındık tanelerinin boş çıkmasına neden oluyor.

Sahil Kesimleri Daha Fazla Risk Altında

Kulaç, küresel ısınmadan özellikle sahil kesimlerinin etkilendiğini ve fındık üretiminin de bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirtiyor. Yüksek rakımlı bölgeler nisan ayındaki don olaylarından daha az etkilenebilse de ocak-şubat aylarında yaşanan sıcak hava dalgaları nisan ayında don ihtimalini artırıyor. Bu durum da fındık verimini düşürüyor.

Boş Fındık Tehlikesi ve Çözüm Önerileri

Kulaç, bu yıl Batı Karadeniz Bölgesi'nde iklim değişikliği nedeniyle fındık kaybının yaşanacağını öngörüyor. Doğu Karadeniz'de de yağış azlığı nedeniyle bazı çeşitlerin yeteri kadar soğuklama alamadığını ve bu durumun da boş fındık riskini artırdığını belirtiyor.

Kulaç, son dönemlerde üreticilerin yöneldiği "tek çeşit bahçe kurma" tercihinden kaçınılması gerektiğini ve tozlaşma için bahçeye farklı çeşitlerin dikilmesi gerektiğini tavsiye ediyor. Ayrıca, uzun süreli kuraklık dönemlerinde sulama veya kök sistemini geliştiren fındık türlerinin tercih edilmesi gerektiğini de vurgulayor.

Kaynak: AA