Fransa'da erken genel seçimlerin ikinci turunda oy kullanma işlemi yerel saatle 08.00'de başladı. İlk turda aşırı sağUlusal Birlik (RN) partisi önde tamamlamıştı ve gözler şimdi ikinci turda.

SANDIKLAR AKŞAM KAPANACAK

Fransa ana karasında oy kullanma işlemi saat 18.00'de sona erecek. Ancak Paris ve Marsilya gibi büyük şehirlerde sandıklar saat 20.00'ye kadar açık kalacak. 49,5 milyon Fransız seçmen, kendilerini temsil edecek 501 milletvekilini seçmek için sandık başına gidiyor. İlk turda 76 milletvekili seçilmişti.

MECLİS ÇOĞUNLUĞU İÇİN YARIŞ

Toplamda 577 sandalyeli Meclis'te çoğunluğu elde etmek için parti veya ittifakların en az 289 milletvekili çıkarması gerekiyor. İkinci turda 1094 aday yarışıyor ve en fazla oy alan adaylar milletvekili seçilecek.

Almanya'da PKK yöneticisine 4 yıl 3 ay hapis cezası Almanya'da PKK yöneticisine 4 yıl 3 ay hapis cezası

ÜÇ İTTİFAK ÖNE ÇIKIYOR

Seçimlerde üç büyük ittifak dikkat çekiyor. Merkez sağcı Cumhuriyetçiler (LR) Partisi'nin lideri Eric Ciotti ve aşırı sağcı RN lideri Jordan Bardella'nın ittifakı birinci turda büyük başarı elde etmişti. Sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Halk Cephesi İttifakı ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans’ın kurduğu "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" İttifakı da yarışın içinde.

ARAŞTIRMA ŞİRKETLERİ TAHMİN YAYINLAYACAK

Araştırma şirketleri, sandıkların kapanmasının hemen ardından tahmini sonuçları paylaşacak. Resmi sonuçlar ise İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanacak. Yurt dışında yaşayan 460 bin Fransız seçmen ise internet üzerinden oy kullandı. Ülkenin denizaşırı topraklarında ise oy verme işlemleri dün tamamlandı.

YENİ MECLİS YARIN GÖREVE BAŞLAYACAK

Fransa Ulusal Meclisi, yarın yerel saatle 14.00'te yeni milletvekillerini ağırlamaya başlayacak. 577 yeni üye, ilk Genel Kurul oturumunda yeni Meclis başkanlarını seçmek için oy kullanacak. Aynı gün saat 18.00'den önce yeni gruplarını oluşturmak zorundalar.

SİYASİ GRUP OLUŞTURMA ŞARTLARI

Fransa Meclisi'nde bir siyasi grup oluşturabilmek için en az 15 milletvekilinin bir araya gelmesi gerekiyor. Grup başkanvekilleri de bu süreçte belirlenecek.

FRANSA'NIN ERKEN SEÇİM SÜRECİ

Son üç seçimde oylarını artıran aşırı sağcı RN, 9 Haziran'daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yüzde 31,4 oy alarak büyük bir zafer kazanmıştı. Bu sonuçlar üzerine Macron, Meclisi feshederek erken seçim kararı aldı. Macron, bu kararını "demokratik bir cevap vermeliydik" sözleriyle savundu. Ancak bu karar, Paris Olimpiyatları öncesinde siyasi istikrarsızlık ve toplumsal huzursuzluk endişesi yaratmıştı.

SOL PARTİLERDEN YENİ HALK CEPHESİ

Sol partiler, bu seçimlerde aşırı sağa karşı "Yeni Halk Cephesi" İttifakı altında birleşti. Sosyalist Parti (PS), Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), Fransa Komünist Partisi (PCF) ve Yeşiller (EELV) bu ittifakta yer aldı. Aşırı sağcı RN ise Cumhuriyetçiler (LR) Partisi ile ittifak yaptı. Macron'un partisi Rönesans ise MoDem ve Ufuklar Partisi ile "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" İttifakı'nı kurdu.

İLK TURUN SONUÇLARI

İlk turda aşırı sağcı ittifak yüzde 33 oy alarak birinci oldu. Yeni Halk Cephesi İttifakı yüzde 28 oyla ikinci sırada yer aldı. Macron'un "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakı ise yüzde 20 oy aldı. 76 milletvekilinin seçildiği ilk turda, 39'u aşırı sağ, 32'si sol ittifak, 2'si Macron ittifakından seçildi. Kalan 3 milletvekili ise merkez sağdan geldi.

Editör: Utku Çelik