TÜLAY CENGİZ/26 Ekim’de başlayan ve pazar günü sona erecek olan 4. İzmir Kitap Fuarı, katılımcılar tarafından eleştirildi. Gaziemir’de düzenlenen fuarın yeri ve ziyaretçi sayısı, fuara katılan yayınevleri ve yazarlar tarafından mem

nuniyetsizlikle karşılandı. Birçok yayıncı, stand ücretlerini bile karşılayıp karşılayamayacaklarını düşünerek fuarın Kültürpark’ta yapılması gerektiğini vurguladı.

Kitap fuarında "panayır havası" eleştirisi

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nden Hülya Gülcü, Özgül Önen ve Birsen Köşe gibi katılımcılar, fuarın konumu ve yapısı ile ilgili rahatsızlıklarını dile getirdiler. "Eski fuar alanında daha mutluyduk. Buraya ulaşmak zor ve yorucu, özellikle çocuklar burayı eğlence alanı gibi görüyor," dediler. Kitap fuarının daha merkezi bir alanda yapılmasının gerektiğini savunan Gülcü, "İnsanları kitap okumaya teşvik etmek lazım, ama bu fuarla bu sağlanamıyor," şeklinde konuştu.

Whatsapp Image 2024 11 01 At 16.11.07 (1)

"Fuar alanında incik boncuk istemiyoruz"

Şair ve Yazarlar Derneği üyesi Hüseyin Habip Taşkın, fuarda kitaba ilgiyi azaltacak şekilde ticari amaçlı ürünlerin satılmasına tepki gösterdi. Taşkın, "Kitap fuarının amacı, maddi kazanç olmamalı; incik boncuk satışı yerine, kitap ve yazar odaklı bir organizasyon düzenlenmeli," diyerek fuarın Kültürpark'a geri taşınması gerektiğini belirtti.

1 Kasım Müge Anlı'da neler oldu? Müge Anlı dilendirilen Şirin Elmas Hanilçi bulundu mu? 1 Kasım Müge Anlı'da neler oldu? Müge Anlı dilendirilen Şirin Elmas Hanilçi bulundu mu?

Whatsapp Image 2024 11 01 At 16.11.07 (2)

Genç yazarlar ve yayınevleri hayal kırıklığı yaşıyor

Fuarın genç yazarlardan katılım gösteren Şule Becer gibi isimler, ilk kitap heyecanlarının hayal kırıklığına dönüştüğünü ifade etti. Becer, "Bu fuarda beklediğim coşkuyu bulamadım," diyerek beklentilerini karşılayamadığını belirtti. Fuara ilk kez katılan yazarlar, ilgi eksikliği nedeniyle memnuniyetsizlik yaşadıklarını dile getirdi.

Tüketici Derneği’nden "fiyasko" yorumu

Tüketiciyi Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Tamer Güven de, fuarın bulunduğu yerde ve bu düzenle açıldığı sürece katılımın düşük kalacağını ifade etti. Güven, "Görevliler duvar diplerinde ziyaretçi bekliyor; bu fuarın daha uygun bir alana taşınması şart," diyerek organizasyon eksikliklerine vurgu yaptı.

Edebiyatçılar fuarı sosyal medya bağımlılığı ile eleştiriyor

İzmir Edebiyatçılar Grubu’ndan Ali Fuat Karaöz, fuara gelenlerin kitaplara olan ilgisinden çok, telefon ekranlarına daldığını belirtti. "Bizim nesil kitap bağımlısıydı, şimdikiler telefon bağımlısı. Fuarda okur bulmak zor," diyen Karaöz, fuarın beklentileri karşılamadığını ve genç neslin kitap sevgisinden uzaklaştığını ifade etti.

Yayınevleri Kültürpark'a dönüş talep ediyor

Pek çok yayınevi ve yazar, İzmir Kitap Fuarı’nın eski yeri olan Kültürpark’a geri dönmesi gerektiğini savunuyor. Gaziemir’deki alana erişimin zor olması, fuarın geniş kitlelere ulaşmasını engelliyor. Katılımcılar, organizasyonun niteliğinin artırılarak kitapseverlerin daha rahat ulaşabileceği bir alanda düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ