İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi, Beşiktaş’ta bir gece kulübünde meydana gelen ve 29 kişinin yaşamını yitirdiği yangına ilişkin davanın duruşmasını Marmara Cezaevi’nin karşısındaki salonda gerçekleştirdi.

Duruşmaya yangın nedeniyle tutuklu bulunan beş sanık, bazı tutuksuz sanıklar ve avukatları katıldı. Müştekiler, avukatları ve izleyiciler de duruşmada hazır bulunurken bazı müştekiler, SEGBİS aracılığıyla bulundukları şehirlerden katılım sağladı.

"Her Yıl Yangın Söndürme Aletleri Yenileniyordu"

Gece kulübünde muhasebe müdürü olarak çalışan tanık Berna Çaltepe, 2011’den itibaren kulüpte çalıştığını ve mali işlerle ilgilendiğini belirtti. Mekan sahibi Şahzade Şekergümüş ile baba-kız ilişkisi gibi yakın olduklarını ifade eden Çaltepe, yangınla ilgili şunları söyledi:

“Mekanda yangın çıktığına daha önce şahit olmadım. Duvar için kullanılan malzemenin yanmaz olduğunu faturalardan biliyorum. Her yıl yangın söndürme aletleri yenileniyordu. Tadilat izni alınmadığını olaylar sonrası öğrendim. Mekan aktif olduğunda 600-700 kişi bulunuyordu."

Yangının Hızla Büyüdüğü Anlatıldı

Olay günü kulüpte izinli olan ancak işyerine giden garson Engin Eser, yangının hızla büyüdüğünü dile getirdi. "Yangına kulübün kapısında yakalandım. İlk başta küçük olan yangın, 30 saniye içinde hızla büyüdü” diyen Eser, olay günü sahne kurulumu için tüm ekibin mekanda bulunduğunu ifade etti.

Savunma ve Ara Karar

Tutuksuz sanık Dursun Çelik ise yangının çıkma nedeninin kendilerinin kontrolünde olmadığını ve çalışanların sipariş edilen platformu teslim etmek için orada bulunduklarını belirtti. Sanıklar, olayın meydana geliş şekli hakkında açıklamalar yaptı.

Mahkeme heyeti, ara kararında tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına hükmetti ve yangının yaşandığı işyerinde 21 Ekim Pazartesi günü keşif yapılmasına karar verdi. Duruşma, kasım ayına ertelendi.

İddianamede Suçlamalar

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, yangın nedeniyle 29 kişi "maktul", 27 kişi "müşteki" ve dokuz kişi "sanık" olarak yer aldı. İddianamede yangının 2 Nisan’da saat 12.35 sıralarında çıktığı ve itfaiye ekiplerinin olay yerine müdahale ettiği belirtiliyor. Yangında içeride mahsur kalanların kurtarılmaya çalışıldığı ancak 29 kişinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

Yangın Raporu ve Tespitler

Yangın raporunda olay yerinde yapılan incelemelere göre işletmenin mal kabul bölümünde yanmaya dayalı ağır tahribatın oluştuğu belirtiliyor. Tadilat sırasında kullanılan elektrikli kaynak makinesi, metal kesme motoru ve oksijen tüplerinin yangının çıkış noktasında bulunduğu ifade ediliyor. Ayrıca işletmede acil durum aydınlatmalarının ve yönlendirme levhalarının bulunmadığı, mevcut yangın söndürme sisteminin çalışmadığı tespit edildi.

Bilinçli Taksir Suçlaması

İddianame, yangının tadilat sırasında kullanılan elektrikli aletler nedeniyle öngörülebilir olduğunu ve gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle işletme sahiplerinin bilinçli taksirle hareket ettiklerini öne sürüyor. Sanıklar, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçlamasıyla 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Belediye ve Kamu Görevlilerine Yönelik Suçlamalar

Yangına ilişkin soruşturmada Beşiktaş Belediyesi başkan yardımcıları ve bazı itfaiye görevlileri de yargılanıyor. Belediye ve itfaiye yetkilileri, "görevi kötüye kullanma" ve "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçlarından 2 yıl 6’şar aydan 17’şer yıla kadar hapis cezası talebiyle sanık olarak yer alıyor.

Ankara'da FETÖ'nün 'mahrem' yapılanmalarına 39 gözaltı kararı Ankara'da FETÖ'nün 'mahrem' yapılanmalarına 39 gözaltı kararı

Mahkeme sürecinin kasım ayında devam edeceği ve olay yerinde yapılacak keşfin dava için önemli bir delil teşkil edeceği ifade ediliyor.

Kaynak: AA