ÖZEL/ Didar DEMİRCİ- Son bir yıldır dünyada gıda enflasyonu normalleşirken Türkiye’de 32 aydır yükselişini sürdürüyor. Türkiye’de gıda enflasyonu Nisan'da aylık bazda yüzde 3.95 artarken, yıllık bazda yüzde 53,92 yükseldi. Gıdada artan fiyatlar karşısında vatandaşın ise alım gücü her geçen gün azalıyor. Dünyada normalleşen gıda fiyatlarının ülkemizde her geçen gün artmasına ilişkin sorularımızı İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Hakan Çakıcı yanıtladı. Türkiye’de gıda fiyatlarının bu denli artmasının temel sebebinin girdi maliyetleri olduğunu aktaran Dr. Çakıcı, gıdanın vatandaşa ulaşana kadar fiyatının yükselmesine neden olduğunu söyledi. Çakıcı, “Gıda artık lüks oldu” dedi.

BİZDEKİ SORUN ÇOK YÖNLÜ

Dünya ülkelerini gıda enflasyonu yaşamalarındaki sebebin enerji ve lojistik konularında yaşadıkları sorunlar olduğunu ve bu sorunun çözülmesiyle gıda fiyatlarının da normalleştiğini ifade eden Çakıcı, Türkiye’de yaşanan gıda enflasyonu sorununun çok yönlü olduğunu dile getirdi. Çakıcı, “Türkiye’de maliyet enflasyonu dediğimiz bir şey var. Yani girdi maliyetleri yüksek. Tarımda kullanılan girdilerin maliyetleri yüksek. Yurt dışında gıda enflasyonunun fazla olmasının sebebi ise enerji ve lojistik sorunları vardı. Onlar azalmaya başlayınca orada düzeldi. Ama bizde kendi ekonomik sebeplerimizden dolayı maliyetler yüksek. Bizde girdi maliyetleri çok yüksek onlar fiyatlara yansıyor. Bizde bir de aracıların çok olması, ürünlerin ulaşmasında ve psikolojik olarak da her aracının kendi gelirini koruma çabası hep bunlar maliyetlere yansıyan unsurlar” sözlerini kaydetti.

GELİR DÜZEYİNİ YÜKSELTMELİYİZ

Tarımsal üretimin az girdi kullanılarak sürdürülebilir şekilde devam etmesi için uzun vadede yatırımlar yapılması gerektiğini belirten Çakıcı, bu süreçte vatandaşın da uygun ve güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak adına devletin çeşitli adımlar atması gerektiğini aktardı. Çakıcı, “Kısa vadede yapılması gereken şeylerden biri direk üreticiyi desteklemek ve aracıları azaltmak. Yani ürünü, üreticiden tüketiciye kısa zamanda ulaştırabilmek çok önemli. Bunun yanında girdi maliyetlerini düşüremiyorsak, bu maliyetleri karşılayabilmesi adına üreticiye verilen destekleri artırmak gerekiyor. Bu çarkı hızlıca döndürmek lazım. Beraberinde tarımda ve hayvancılıkta kullanılan girdilerin önemli bir kısmını ülkemizde üretebiliriz. Yeni tarım teknikleri ve teknolojilerini kullanarak girdileri azaltabiliriz” diye konuştu. Öte yandan Çakıcı, mevcut sorunların önü alınmadığı takdirde vatandaşların güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşmasının bir süre sonra mümkün olmayacağını söyleyerek, “Gıda artık lüks oldu” mesajını verdi.