Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) verilerini açıkladı. Verilere göre, tarım ürünlerinde üretici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,95 oranında artarken, geçen yılın aynı ayına göre artış oranı yüzde 54,58 olarak gerçekleşti.

12 Aylık Ortalama Artış Yüzde 61,49

TÜİK verilerine göre, Tarım ÜFE haziran ayında bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 21,91, 12 aylık ortalamalara göre ise yüzde 61,49 oranında artış gösterdi. Bu oranlar, tarımsal üretim maliyetlerindeki artışın ve gıda enflasyonu üzerindeki baskının devam ettiğini ortaya koyuyor.

En Yüksek Artış Yağlı Meyvelerde

Yıllık Tarım ÜFE'ye göre, alt gruplar incelendiğinde 6 alt grupta düşüş, 7 alt grupta ise artış gözlendi. Yıllık bazda en düşük artış yüzde 8,3 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalarında gerçekleşti. Bunu sırasıyla, yüzde 31,69 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar ile yüzde 33,61 ile lifli bitkiler takip etti. Yıllık artışın en yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 156,24 ile yağlı meyveler ve yüzde 87,13 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler oldu.

Mehmet Şimşek, Fitch'in Türkiye kararını değerlendirdi Mehmet Şimşek, Fitch'in Türkiye kararını değerlendirdi

Aylık En Fazla Düşüş Yumuşak Çekirdekli Meyvelerde

Aylık Tarım ÜFE'ye göre ise 11 alt grupta düşüş, 2 alt grupta artış yaşandı. Bir önceki aya göre en yüksek düşüş gösteren grup eksi yüzde 22,7 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler olurken, bunu eksi yüzde 14,44 ile tropikal ve subtropikal meyveler takip etti. Aylık artışın en yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 17,52 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular ile yüzde 4,3 ile diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler olarak kaydedildi.

Editör: Kazim Bozkurt