Türkiye’de finansal okuryazarlığın artırılması amacıyla çeşitli çalışmalar yürütülürken, her ailenin bir finansal danışmanı olması fikri gündeme geldi. Malezya’da başarıyla uygulanan bu sistemin, Türkiye’de de uygulanabilir olup olmadığı tartışılıyor. Bu konu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) Finansal Okuryazarlığın Yaygınlaştırılması ve Düzeyinin Artırılması Alt Komisyonu’nda ele alındı.

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Finansal Stratejiler ve Analiz Dairesi Başkanı Ozan Çağrı Gazitürk, Malezya’daki bu modelin Türkiye’ye ilham verebileceğini belirterek, "Yakın zamanda Malezyalı yetkililerle bu konuyu detaylı şekilde konuşacağız" dedi. Malezya’daki aile finansal danışmanı uygulaması, bir anlamda aile hekimi modeline benzetiliyor ve her ailenin finansal yönetim konusunda destek almasını hedefliyor.

MasterChef Türkiye 5 Kasım Eleme Adayları Kim Oldu? Potaya Kim Gitti? MasterChef Türkiye 5 Kasım Eleme Adayları Kim Oldu? Potaya Kim Gitti?

BDDK’dan yeni yapı önerisi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) uzmanı Enes Tapsız, finansal tüketicilerden gelen şikayetlerle ilgili dikkat çeken bilgiler paylaştı. 2023 yılında 228 bin, bu yılın ekim ayına kadar ise 131 bin başvuru yapıldığını ifade eden Tapsız, vatandaşların finansal uyuşmazlıklarını çözebilecek bir yapının eksikliğine dikkat çekti. Özellikle şikayetlerin büyük bölümünün, bankalarla yapılan sözleşmelerden kaynaklanan uyuşmazlıklar olduğunu belirtti.

Tapsız, İngiltere, Yeni Zelanda ve Finlandiya gibi ülkelerde finansal şikayetleri çözmek için özel kurumlar bulunduğunu, Türkiye'de de benzer bir yapının oluşturulabileceğini vurguladı.

Kadınlar finansal tutumda erkeklerden önde

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Öztürk, Türkiye’de finansal okuryazarlığın üç temel üzerine oturduğunu belirtti: finansal bilgi, finansal tutum ve finansal davranış. Öztürk, özellikle finansal tutum konusunda kadınların erkeklerden daha ileride olduğunu söyledi. Gizlice altın biriktiren ve yastık altında altın saklayan kadın oranının oldukça yüksek olduğunu ifade etti.

Öztürk, Merkez Bankasıyla yapılan bir toplantıda bu altınların sisteme nasıl dahil edilebileceğini tartıştıklarını da sözlerine ekledi. Kadınların finansal tutum endeksi, erkeklere göre 5 puan daha yukarıda olduğu belirtiliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ