9 Eylül Gazetesi'nden Utku ÇELİK'in haberine göre, Karabağlar Uzundere’de 12 Ocak 2024’te kaçak yapı şikayeti üzerine Karabağlar Belediyesi ekipleri  3966/2 Sokakta 4028 ada 6 parselde, imar planında yeşil alan ve oyun alanı olarak belirlenen arazide inşaata başlandığını tespit etti. Ekipler tarafından mühürlenen inşaatını, kısa sürede yıkılması istendi. Geçen sürede 3 kez mühürlenmesine rağmen inşaat, mühür kırılarak tamamlandı, yıkım için gelen ekipler ise, karşılarında sopalı, kesici aletli kalabalık nedeniyle polisten talep ettikleri güvenlik önlemi alınmadığından işlemi gerçekleştiremedi.

RUHSAT YOK, ELEKTRİK-SU VAR

İsmailağa cemaati taraftarlarınca kuran kursu, yurt olarak kullanıldığı iddia edilen kaçak yapı, tüm hukuksuzluklara rağmen tamamlandı. Ruhsatsız olması nedeniyle bağlanmayan suyu ve elektriği bir şekilde kullanmaya başladı.

İZSU yetkilileri, ruhsatsız yapılara su bağlantısı yapılamayacağını ve belirtilen adreste herhangi bir abonelik bulunmadığını bildirdi. Binada su kullanımına ve güneş enerjisiyle su ısıtılmasına yönelik ise bir açıklık getiremedi.

İzmir’de elektrik dağıtım hizmetlerini üstlenen şirket yetkilileri ise, sistemlerinde böyle bir yapının kayıtlı olmadığını ve elektrik bağlanmasının mümkün görünmediğini ifade etti. Şirket yetkilileri de yapıdaki elektrik kullanımına ilişkin araştırmada bulunulacağını söyledi.

Karabağlar Cemaat

BELEDİYE, İŞLEM İÇİN POLİS BEKLİYOR

Karabağlar Belediye Başkanı Emine Helil İnay Kınay, belediyenin konuya çok hassas yaklaştığını ve imara aykırı yapıya izin vermeyeceklerini ifade ederek şu görüşleri aktardı:

 “Kaçak yapının yıkım alanına gittiğimizde, sopalı ve silahlı kişilerle karşılaştık. Ekiplerimizin ve bölge halkının güvenliği tehlikede olduğu için, polis gelmeyince yıkımı yapamadık ve tutanak tuttuk. Sağlıklı ve güvenli yapılaşmayı sağlamak bizim görevimiz, ancak güvenliği sağlaması gereken emniyet, kaymakamlık gibi kurumlar, defalarca yazışmamıza rağmen gerekli önlemi almadı. Biz tüm yasal süreçleri yürüttük, burada kaçak yapılaşmanın ötesinde bir durumla karşı karşıyayız. Haziran ayında alanda sopalı, kesici aletli kişiler ve iş makineleriyle kapatılmış yollarla karşılaştık ve emniyeti bilgilendirdik. Yıkım için hazırız, ancak emniyetten güvenlik sağlanmasını bekliyoruz. Emniyetin gerekli tahkikatı yapıp kamuoyunu bilgilendirmesi ve görevimizi yapmamızdaki engelleri kaldırması gerekiyor.”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da yapının yıkılacağı konusunda görüşünü açıklarken “Belediye yetkilileri, yapının yasal olarak yıkılması gerektiğini vurguluyor, ancak yıkım için emniyet tedbirlerinin alınmasının şart olduğunu belirtiyor. Aksi takdirde, yıkım ekiplerine saldırı olabileceği endişesi dile getiriliyor. Bu konuda Karabağlar Belediyesi’ne gereken desteği vereceğiz. İmara aykırı yapılarla mücadele edeceğiz” diye konuşmuştu.

KANUN TANIMAZLIK DEVAM EDİYOR

İmar planında yeşil alan ve oyun alanı olarak belirlenen araziye kaçak yapı inşa edilmesi, bölge sakinlerinin de tepkisini çekiyor. Çocuklarının oyun oynayacağı alanların yok edilmesine ve yeşil alanların azalmasına tepki gösteren vatandaşlar, yetkililerden çözüm üretmesini bekliyor.

Sinir krizi geçirip, balkonunu ateşe verdi; o anlar kamerada Sinir krizi geçirip, balkonunu ateşe verdi; o anlar kamerada

Kaçak yapının mühürlenmesine ve mahkeme kararlarına rağmen faaliyetini sürdürmesi, kanun tanımazlık eleştirilerini de beraberinde getiriyor. Vatandaşlar, yetkililerin bir an önce harekete geçerek kanunların işletilmesini ve gereğinin yapmasını talep ediyor.

SÜREÇ UZUN SÜRDÜ

Yapıya ilişkin süreç şu şekilde işledi:

Ocak: Şikayet üzerine gerçekleştirilen kontrolde ruhsatsız inşaat tespit edildi, mühürlendi.

Şubat: Mührün sökülerek inşaata devam edildiği tespit edildi, yeniden mühürlendi.

Mart: İnşaatı sürdürenler, yıkıma karşı mahkemeden ‘yürütmeyi durdurma’ kararı çıkarıldı. Hukuki veriler ortaya konularak yapılan itiraz üzerine mahkeme, yürütmenin durdurulması kararını bozdu, yıkımı onayladı. İnşaatın devam ettiği belirlenerek tekrar mühürlendi. Belediye ekipleri emniyete yazı göndererek yıkım için güvenlik önlemi alınmasını istedi. Yıkıma gidildiğinde mukavemetle karşılaşan belediye ekipleri, önlem almamış olan emniyet yetkililerine tekrar çağrıda bulundu. Polis gelmeyince yıkım ertelendi.

Mayıs: Yerel seçimler sonrası inşaatın devam ettiği tespit edildi, tekrar mühürlendi.

Haziran: Yıkım için giden ekipler yine mukavemetle karşılaştı. Daha önce yıkımla ilgili haber verilmemesine rağmen güvenlik önlemi almayan emniyete tekrar çağrı yapıldı. Fakat polis yine gelmedi, yıkım ertelendi.

Temmuz: İzmir Valiliği, Karabağlar Kaymakamlığı, İzmir Emniyet Müdürlüğü ile resmi yazışmalar yapıldı, yıkım için emniyet gücü istendi. Hala bir yanıt verilmedi.

Ekim: Kaçak yapıyı haberleştirmek isteyen Halk Tv ekibine cemaat üyelerince müdahale edildi, olay yargıya taşındı.

Defalarca mühürlenmesine rağmen kaçak inşaat tamamlanarak kaçak yapı halini aldı, elektrik, su kullanıldığı görüldü.

Kaynak: HABER MERKEZİ