Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel kamu borcunun 2024 yılı itibarıyla 100 trilyon dolar seviyesini aşacağını duyurdu. Ekim 2024 Mali İzleme Raporu’nda yayımlanan verilere göre, borçların GSYH’ye oranı yıl sonunda %93 seviyesine çıkacak. IMF, raporun yanı sıra yayımladığı blog yazısında, kamu borçlarının beklenenden daha kötü bir tablo çizebileceği uyarısında bulundu.
Kamu borcu artışı salgın sonrası hız kazandı
IMF’nin raporunda, Covid-19 salgını öncesinde küresel kamu borcunun GSYH’ye oranının %90 seviyelerinde olduğu hatırlatıldı. Ancak pandeminin ardından artan harcama ve ekonomik destek paketleriyle borç yükünün hızla büyüdüğü ve 2030’a kadar %100’e yaklaşmasının beklendiği ifade edildi.
“Mali görünüm sanılandan daha kötü olabilir”
IMF uzmanları, birçok ülkenin mali durumunun öngörülenden daha kötüye gidebileceğini belirtti. Raporda, bu olumsuz tabloya yüksek harcama baskıları, iyimser borç tahminleri ve tanımlanamayan borç kalemlerinin sebep olduğu vurgulandı. Özellikle yeşil enerji yatırımları, yaşlanan nüfusun desteklenmesi ve savunma harcamalarındaki artış gibi etmenlerin, harcamaları kısmayı zorlaştırdığı kaydedildi.
IMF, hükümetlerin borç azaltma konusunda yeterli siyasi iradeyi gösteremediğine dikkat çekerek, bu durumun borç risklerini daha da artırabileceğini belirtti.
IMF’den borç krizine karşı uyarı
Raporda, borçların bu kadar yüksek seviyelere ulaşmasının, piyasa tepkilerini tetikleyebileceği ve hükümetlerin ekonomik kriz anlarında manevra kabiliyetini sınırlayabileceği uyarısında bulunuldu. IMF, ABD, Brezilya, Fransa, İtalya, İngiltere ve Güney Afrika gibi büyük ekonomilerin kamu borçlarının önümüzdeki yıllarda daha da artacağını öngörüyor.
IMF, borç yükünün hızlı artışı karşısında hükümetlere mali disiplin çağrısı yaparken, gecikmenin riskli olabileceği konusunda uyarıda bulundu.