İşsizlik rakamları alarm veriyor!

9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; TÜİK’in Eylül 2024 Hanehalkı İşgücü Araştırması’nda, mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 8,6 olarak açıklandı. Arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranı (âtıl işgücü) ise yüzde 25,6 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK’e göre Türkiye dar tanımlı işsiz sayısı 2024 Eylül ayında 3 milyon 100 bin  oldu. Dar ve geniş işsizlik arasındaki fark yüzde olurken, DİSK-AR’ın, TÜİK verilerinden yararlanarak yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de işsiz sayısı 10 milyon 271 bin kişi oldu.

2025 yılı dijital dönüşüm yılı olacak 2025 yılı dijital dönüşüm yılı olacak

‘YÜZDE 8,6 PEK BİR ŞEY İFADE ETMİYOR’

Ekonomist Uğur Civelek, TÜİK’in açıkladığı işsizlik oranlarına yönelik eleştirilerde bulundu. Geniş tanımlı işsizliğin yüzde 20’nin üzerinde olduğunu hatırlatan Civelek, “Bir şeyleri olduğundan iyi gösterebilir, Avrupa standartlarının arkasına saklanabilirsiniz. TÜİK’in yaptığı bu. TÜİK’in yaptığı araştırmalara göre geniş tanımlı işsizlik yüzde 20’nin üzerinde ama açıklanan yüzde 8.6’lık oran pek bir şey ifade etmiyor. Türkiye’de sosyal, siyasi ve ekonomik sorunlar var. İnsanların sorun olarak gördüğü maddelerin ilk üçüne ‘göçmen’ sorunu da giriyor. İlk üçte bu maddenin olduğu yerde işsizlik o rakamda olamaz” ifadelerini kullandı. Civelek, “Göçmen sorunu bu kadar ciddiye alınırken, geniş tanımlı işsizlik bunu gösteriyor. Bu neler söylüyor? Bu sosyal bir araştırma konusu olmalı. Siyasilerin de yanlışlarından dönmesi gerekiyor. Yanlışlarından dönmesi gerekiyor. Burada bir şeyler oluyor. Toplumun fay hatları kırılıyor” dedi.

ugur-civelek

‘GENİŞ TANIMLI İŞSİZLİK SON DÖNEMDE ARTTI’

Ekonomist İris Cibre ise insanların belirli bir süre iş aramamasının ardından ‘işsiz’ datasından çıkardıklarına dikkat çekerken, “O yüzden geniş tanımlı dataya bakıyoruz. Çünkü iş aramayanlar ama işsiz olanlar da o datanın içerisinde. Son dönemde geniş tanımlı işsizlik ciddi oranda arttı. İki ay önce yüzde 29’lara çıkmıştı. Şimdi ise yüzde 25,6. Dolayısıyla işten çıkarmaların söz konusu olduğu görülüyor. Bir de yarı zamanlı çalışma oranları da son dönemde arttı. Bunun nedeni ise muhtemelen emekliler talep etmeye başladı. İş bulamayanlar da yarı zamanlı işe talep gösteriyor olabilirler” dedi. 

Iris Cibre (1)

Kaynak: HABER MERKEZİ