İzmir Kadın Platformu, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma yol açan 6 Şubat depremlerinin birinci yıl dönümünde, depremde hayatını kaybedenleri ve kaybolan çocukları anmak için yürüyüş düzenledi. Kadınlar, deprem bölgesinde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, iktidarı ve Kızılay’ı protesto etti.
Kadınlar, depremde yaşamını yitirenleri andı
İzmir Kadın Platformu, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta başlayan ve 11 ilde etkili olan depremlerin birinci yıl dönümünde, depremde yaşamını yitirenleri anmak için Alsancak’taki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplandı. Kadınlar, “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok! Güvenli kentler, güvenli yaşam istiyoruz” yazılı pankart açtı.
Kadınlar, ellerinde “Deprem değil, bu bir katliam”, “Ranta değil eğitime bütçe”, “Şiddetiniz batsın, kadınlar yaşasın”, “Güvenli kentler, güvenli yaşam”, “Sermayeye değil kadınlara bütçe”, “Kadınlar sokağa, hesap sormaya”, “Yaşamı yeniden kuracağız”, “Kadınlar yürüyor, dayanışma büyüyor”, “Kaybolan çocuklar nerede”, “Katil devlet hesap verecek”, “Kızılay’dan hesabı kadınlar soracak” yazılı dövizler taşıdı. Kadınlar, Kıbrıs Şehitleri Caddesi boyunca insan zinciri oluşturarak, Alsancak Garı’na doğru yürüdü.
Kadınlar, iktidarı ve Kızılay’ı eleştirdi
Yürüyüşün ardından garın önünde basın açıklaması yapan İzmir Kadın Platformu adına Deniz Uslu, depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen, deprem bölgesinde yaşayan insanların hâlâ mağdur olduğunu söyledi. Uslu, “6 Şubat 2023 tarihinde 11 ilde etkisini gösteren ve iktidar eliyle bir katliama dönüştürülen depremin üzerinden tam bir yıl geçti. Bir yılın ardından bölgede yaraların hâlâ sarılmadığı, halkların sağlıklı bir yaşama kavuşmadığı bir tablo ile karşı karşıyayız. Depremin ilk olduğu anlardan itibaren saatlerce, günlerce arama-kurtarma ekipleri bölgeye gelmedi. İnsanlar enkaz altında ölüme mahkum edildi. Kendi imkanlarıyla yaşamını kurtaranlara ne bir çadır sağlandı ne de içecek bir su verildi. Halktan halka dayanışma köprüleriyle birbirimizin elinden tutmaya çalıştık. Gerek TIR’lar dolusu malzemeler ile gerek direkt deprem bölgesine giderek oralarda çalıştık ve dayanışma köprülerine ayak olduk. Deprem bölgelerinde temiz suya, gıdaya, hijyene ihtiyaç tavan yapmışken, kadınlar ev içlerindeki toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini daha da ağır biçimde çadırlarda, bulunduysa konteynerlerde yaşarken, ciddi bir barınma krizi olduğu için kadınlar şiddet ve istismar failleriyle aynı çadırlarda kalırken AKP-MHP iktidarı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesinin sorunlarını dile getirenlere hakaret etmekle, Kızılay çadırlarını halka satmakla meşguldü. İktidarın ayrımcı ve sermayeden yana politikaları sonucu yüzbinlerce insan hayatını kaybetti ve hâlâ daha fazlası yaşamsal sorunlarla burun buruna” dedi.
Uslu, depremde kaybolan çocukların akıbetinin de hâlâ belirsiz olduğunu belirterek, “Depremden sağ çıkartılan, ama sonrasında akıbeti belli olmayan binlerce insanın, çocuğun akıbeti araştırılsın; sorumlular tek tek hesap versin” çağrısında bulundu.
Uslu, deprem bölgesinde yaşayan kadınların taleplerini de dile getirerek, “Kadınlar, deprem bölgesinde güvenli, sağlıklı, eşit ve onurlu bir yaşam istiyor. Kadınlar, deprem bölgesinde şiddet ve istismara karşı korunmak istiyor. Kadınlar, deprem bölgesinde eğitim, sağlık, barınma, iş, gelir gibi temel haklara erişmek istiyor. Kadınlar, deprem bölgesinde kendi kararlarını kendileri almak istiyor. Kadınlar, deprem bölgesinde dayanışma ağlarını büyütmek istiyor. Kadınlar, deprem bölgesinde yaşamı yeniden kurmak istiyor” dedi.
Uslu, deprem bölgesinde yaşanan sorunların çözümü için devletten ve toplumdan destek beklediklerini söyleyerek, “Deprem bölgesinde yaşayan kadınların bu taleplerini dile getirerek, insanca bir yaşamın önemini vurguluyoruz. Bu taleplerin karşılanması için devletin sorumluluk almasını, toplumun da dayanışma göstermesini istiyoruz. Deprem bölgesinde yaşayan kadınların sesine kulak verin, taleplerine yanıt verin” diye konuştu.