İzmir’in kıyı ilçeleri Çeşme ve Seferihisar’da geçtiğimiz günlerde meydana gelen orman yangınlarının ardından bölgede yaraları sarma çalışmaları hız kazandı. Alevlerin kontrol altına alınmasının hemen ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme ve Seferihisar belediyeleri ekiplerini sahaya göndererek soğutma, temizlik ve rehabilitasyon çalışmalarına başladı. Özellikle zarar gören doğal alanların yeniden yeşertilmesi ve yangından etkilenen vatandaşlara destek olunması amacıyla çeşitli önlemler hayata geçiriliyor.

Lal Deni̇zli̇1

DOĞAYI VE YAŞAMI KORUYAN DİRENÇLİ ÇEŞME

Tunç Soyer: “45 yıl hapis cezası isteniyor, o kadar ömrüm kalmadı”
Tunç Soyer: “45 yıl hapis cezası isteniyor, o kadar ömrüm kalmadı”
İçeriği Görüntüle

Çeşme Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “2 Temmuz 2025 Çarşamba günü saat 13.40’ta, Çeşme’nin Ildır Mahallesi’nde başlayan ve rüzgârın etkisiyle geniş bir alana yayılan yangın, üçüncü gününde kontrol altına alındı” denildi.

Açıklamada, yangınla mücadeleye dair ayrıntılar da paylaşıldı:
“Yangın söndürme çalışmalarında Orman Genel Müdürlüğü'nden 196, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden 94, Çeşme Belediyesi'nden 52 araç ile 221 ve destek veren kurumlardan 382 personel olmak üzere toplam 893 kişi görev aldı. Müdahale sürecinde 4 uçak, 6 helikopter, 38 arazöz, 17 itfaiye aracı, 57 su tankeri, 9 dozer, 12 koordinasyon aracı, 23 arama kurtarma aracı, 6 canlı hayvan nakil aracı, 7 kepçe, 1 greyder, 4 otobüs, 1 drone, 9 ambulans, 40 ekip aracı ve 21 ikram aracı sahada yer aldı. Ildır ve Germiyan Mahallelerinden tahliye edilen yaklaşık 650 vatandaş belediye tesislerinde ağırlandı. 460 tahliye edilen vatandaş ise otel ve yurtlara yerleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Daire Başkanlığı ve Çeşme Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü’nün ortak çalışmasıyla 10 bin 200 kumanya dağıtıldı.”

ÖNLEYİCİ TEDBİRLER DE GÜNDEMDE

Açıklamanın devamında, yangın sonrası alınacak önlemler şu şekilde sıralandı:
“Eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılacak, yangına neden olabilecek risklerin azaltılması için yeni tedbirler alınacak. Acil müdahale kapasitesi güçlendirilecek, doğa ile uyumlu yeşil alan yönetimi benimsenerek izleme ve erken uyarı sistemleri yaygınlaştırılacak. Çeşme Belediyesi, yangınların önlenmesi, yaşanması durumunda etkin ve hızlı müdahale kapasitesini artırmak amacıyla ve etkili bir şekilde yönetilmesi adına hem kurumsal kapasitesini güçlendirmekte hem de vatandaşlarını bilinçlendirmeye yönelik adımlar atmaktadır. Bu süreçte ilgili tüm birimlerle koordinasyon sağlanmakta; başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere çeşitli kamu kurumları ile etkin iş birlikleri geliştirilmektedir. Amaç, doğayı ve yaşamı koruyan, dirençli bir Çeşme inşa etmektir.”

Seferi̇hi̇sar Başkani Yeti̇şki̇n

BAŞKAN YETİŞKİN: “SEFERİHİSAR İÇİN YENİDEN AYAĞA KALKIYORUZ”

Yangınlarla ağır bir sınav geçirdiklerini belirten Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin’in 9 Eylül Gazetesi’ne yaptığı açıklamalar şu şekilde:

“Yaklaşık 100 kilometrekarelik orman alanımız yandı, yüzün üzerinde ev tamamen ya da kısmen zarar gördü. Bu büyük felaketin ardından Seferihisar Belediyesi olarak hiç vakit kaybetmeden yeniden yapılanma ve hazırlık çalışmalarımıza başladık. AFAD akreditasyonlu Arama Kurtarma Ekibimiz, yangın sırasında can siperane bir şekilde görev yaptı. Evlerini terk edemeyen yaşlı vatandaşlarımızı tahliye ettik, yangın altında kalan hayvanları kurtardık. Olay yerindeki birçok müdahalede aktif rol aldık. Yangınlara daha etkili müdahale edebilmek için ilk adım olarak arama kurtarma ekibimizin ekipmanlarını güçlendirme kararı aldık. Yanmaz kıyafetler ve koruyucu teçhizatlarla donatılmaları için süreci başlattık. Aynı zamanda arasözlerimiz ve yangınla mücadele araçlarımızı da gözden geçirerek, daha işlevsel hale getirmek üzere teknik çalışmalara başladık. Mahallelerimizde afet bilincini artırmak amacıyla eğitim programları hazırlıyoruz. Vatandaşlarımızdan gelen talepler doğrultusunda bu eğitimleri planlamaya başladık. İlk etapta yangınla mücadele, tahliye ve toplanma alanlarının kullanımı konularında bilgilendirmeler yapacağız. Ayrıca, afet toplanma alanlarını yeniden gözden geçiriyor, ihtiyaç duyulan bölgelerde düzenleme çalışmalarına başlıyoruz. Tüm bu süreçlerin yanı sıra, hasar tespit ve rehabilitasyon çalışmalarını da yakından takip ediyoruz. Ormanlarımızın yeniden yeşertilmesi, doğanın kendini toparlayabilmesi için ilgili kurumlarla iş birliği içindeyiz. Ağaçlandırma ve orman rehabilitasyonu zaman alan süreçler, ancak biz üzerimize düşeni yapmaya kararlıyız. Seferihisar’ı hep birlikte yeniden ayağa kaldıracağız.”

İzmir Valiliği’nden yangın istatistiği

İzmir Valiliği’nden alınan bilgiye göre; “İzmir'de felaket istatistiği: Bir ayda 26 bin 260 hektar alan yandı. Yangınlar, en çok doğal çayırlar ile ormanlık alanları etkiledi. 5 bin 574 hektarlık orman bölgesi zarar gördü.

Muhabir: FEVZİ EFE SEKİTMEZ