Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi kapsamında yürütülen çalışmaları kamuoyuna aktardı. Şimşek, erken uyarı sistemiyle kamu harcamalarında verimlilik, kalite ve hız sağlanacağını belirtti. Ayrıca, Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi ile kamu harcamalarında tasarrufa gidileceğini ifade etti.
"Bürokrasi Azalacak, Kaynaklar Etkin Kullanılacak"
Şimşek, genelgeyle bürokratik işlemlerin azaltılması ve kaynakların etkili kullanımı için gerekli önlemlerin alınacağını vurguladı. Milli Güvenlik Kurulu’nun son toplantısında yapay zeka konusunun da ele alındığını belirten Şimşek, Türkiye’nin bu alanda ileri kabiliyetler geliştirmesinin önemine dikkat çekti.
"Teknoloji ile Hizmet Kalitesi Artacak"
Bakan Şimşek, bakanlık kaynaklarının daha verimli kullanılacağını ve gereksiz harcamaların önleneceğini sık sık dile getirdiğini belirterek, muhasebe hizmetlerinin modern bilişim teknolojileri kullanılarak merkezden yürütülmesinin, iş süreçlerini hızlandıracağını ifade etti. Bakan Şimşek, "Teknoloji ile kamuyu küçültürken hizmet kalitesinden ödün verilmeyecek" dedi.
"Dijital Uygulamalar Yaygınlaştırılıyor"
Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’ne uygun olarak, bakanlıkta titizlikle planlanan ve peyderpey uygulamaya alınan tedbirler, kamu mali yönetiminde dijital uygulamaları yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Bu kapsamda muhasebe ve harcama sistemlerinin bilişim altyapısı güçlendiriliyor.
"Verimsiz Harcamalar Ortadan Kaldırılacak"
Şimşek, bakanlığın Muhasebat ve Bilgi Teknolojileri genel müdürlükleri tarafından önemli bir projeye imza atıldığını belirterek, kamu harcamalarında verimlilik, kalite, hız ve tasarruf sağlamak amacıyla Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi'ni hayata geçireceklerini söyledi. Yapay zeka ile karar verme ve politika geliştirme süreçlerinin etkinliği artırılacak, verimsiz harcamalar ortadan kaldırılacak ve yeni harcama alanları sınırlandırılacak.
"Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi"
Projenin, Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi kapsamında yürütüleceğini belirten Şimşek, yapay zekanın giderleri ayrıntılı analiz ederek, tasarruf fırsatlarını belirleyeceğini ve kurumların harcama alışkanlıklarını analiz ederek kurumsallaştırılmış harcama önerileri sunacağını ifade etti.
"Ön Hazırlık Çalışmaları İki Ayda Tamamlanacak"
Şimşek, projede Türkiye'nin bu alandaki en önemli kurumlarından TÜBİTAK BİLGEM'in teknoloji paydaşı olduğunu belirterek, yapay zekanın muhasebe, ödeme, emanet, tahsilat, mali istatistik, harcama, maaş, taşınır gibi platformlarda veri analizi ve yapay zeka yöntemlerini kullanacağını söyledi. Ön hazırlık çalışmalarının iki ay içinde tamamlanacağını ve 12 ay gibi kısa bir süre sonunda da harcama ve ödemelerin yapay zeka destekli yapılacağını belirtti. Bu projenin, Türkiye'nin kamu harcamalarına nitelik kazandırarak, ekonomiye katma değer sağlayacağını vurguladı.