MERT YASİN ALPDÜNDAR - Kamu emekçilerinin 2024-2025 yıllarını kapsayacak olan ve yaklaşık olarak 3 buçuk milyon kamu emekçisi ve emeklisini ilgilendiren 7. dönem toplu iş sözleşmesi (TİS) öncesinde Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) TİS heyeti, İzmir’de yapacakları TİS çalışmaları öncesinde kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla basın toplantısı düzenledi. Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası ( TÜM BEL-SEN) İzmir Şubesi toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda heyet adına basın açıklamasını KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik yaptı.  Bozgeyik, en düşük memur maaşının 45 bin TL olması gerektiğini söyledi. 

‘ARADAKİ MAKAS ARTIYOR’

Aynı hizmet süresine sahip olmasına rağmen kamuda çalışan ve emekli olanlar arasındaki maaş makasının giderek arttığını söyleyen Bozgeyik, “Kamudan emekli olan ve Bugün bir kamuda 34 yıl çalışan emekli öğretmen 15-16 bin TL’lik emekli maaşı alırken, aynı hizmet süresinde kamuda çalışan öğretmen ek iave ücretle birlikte 26-27 bin TL’lik ücret almaktadır. Aradaki makas artmaktadır.” ifadelerini kullandı. 

‘MAAŞ TALEBİ 45 BİN TL’

“Bir an önce yeni bir toplu sözleşme imzalanmadan önce 8 bin 77 TL’nin temel ücretlere eklenmesi ve 2024-25 artışlarının bunun üzerinden yapılması gerekiyor.” diyerek sözlerine devam eden Bozgeyik,  “Bu bağlamda da yoksulluk sınırının 2024 yılında 45 bin TL’ye ulaşacağını düşünüyoruz.Ekonomik kriz, yönetememe krizi her geçen gün daha fazla artacak. O nedenle kamuda en az maaş alan, eşi çalışmayan, iki çocuklu, konutu olmayan ve 15’inci derecenin 1’inci kadesinde çalışan bir arkadaşımızın; ilave seyyanen ödeneğinin taban aylığına yansıtılması ve en az 45 bin TL’ye çıkarılmasını ifade ettiğimizi söylüyoruz. Sosyal yardımların ise günün enflasyon durumundan kaynaklı güncelliğini yitirmesinden kaynaklı olarak eş yardımının 3 bin 310 TL’ye, çocuk yardımının ise her çocuk için 2 bin 220 TL’ye çıkarılmasını talep ettik.” diye söyledi.  

‘BARINMA SORUNU ARTIYOR’

Türkiye’de barınma krizinin de giderek arttığını sözlerine ekleyen Bozgeyik, depremden sonra bu krizin daha da derinleştiğini ifade ederken, “O yüzde barınma krizini çözme noktasında da büyükşehirler için 7 bin 500 TL, diğer şehirler için de 5 bin TL kira desteğinin 2024 yılından itibaren kamu emekçilerinin ücretlerine eklenmesini talep ettiğimizi buradan ifade etmek istiyorum.” diye konuştu. 

‘EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 15 BİN TL OLMALI’

Emeklilerde de ciddi bir yoksullaşmanın olduğunu vurgulayan Bozgeyik, “Emeklilerde de yoksullaşma var. Hazine garantisi ile ücretlerin 7 bin 500 TL’ye çıkarılması ve en son yüzde 25’lik zamdan bu emekli kesiminin yararlanmaması nedeniyle bugün Türkiye’de 9 milyona yakın emeklinin ücretleri 7 bin 500 TL’te sabitlenmiş durumda. Bizim yaptığımız araştırmalarda açlık sınırı 12 bin TL’yi geçti. Bunun dışında kalan 7 milyona yakın emeklinin ücretleri açlık sınırının ya bir tık üzerinde ya da altında kalmış durumda. Acilen emeklilerinde bu yoksullaşmasının giderilmesi noktasında Ocak ayı beklenmeden emekli maaşının 15 bin TL’ye çıkarılması ve kamudan emekli olanlar için 8 bin 77 TL’lik ek ödemenin yansıtılmasını talep ediyoruz.” dedi.  
 

Kaynak: MERT YASİN ALPDÜNDAR