MERT YASİN ALPDÜNDAR- Son dönemlerde ev sahibi ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar endişe verici boyuta ulaştı. Kira anlaşmazlıklarında ev sahibiyle kiracının arasında yaşanan tartışmalar, şiddete hatta cinayete varan sonuçlara yol açtı. Kiracıların ve ev sahiplerinin birbirine zarar verdiği haberleri gündeme bomba gibi düştü. Konu ile alakalı olarak dokuzeylul.com’a konuşan Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, Telefonda birbirine hakaretler edip, kavga edenler var. Hakikatten durum sosyal ve ekonomik bir patlamaya doğru gidiyor.” dedi. Avukat Emel Nazlı ise anlaşmazlıkların sorunlu bir yere doğru gittiğini ifade etti. 

‘SOSYAL VE EKONOMİK PATLAMAYA DOĞRU GİDİYOR’

Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, “Akşama kadar konuştuğumuz insanlar ya ev sahibi ya da kiracı. Kiracı mülk sahibinin çok fazla para istediğini söyleyip, ne yapacağını soruyor. Ev sahibi ise kiranın çok düşük olduğunu söyleyip, yükseltmenin yollarını arıyor. Beş yıl dolup fiyat arttırmak isteyenler var, On yıl dolup, tahliye ettirmek isteyenler var. Evler kentsel dönüşüme gidiyor, boşalt diyen var. Tadilat yaptıracağım diyerek kiracıyı çıkarmaya çalışanlar var. Telefonda birbirine hakaretler edip, kavga edenler var. Hakikatten durum sosyal ve ekonomik bir patlamaya doğru gidiyor.” ifadelerini kullandı. 

‘İNSANLAR HUZURSUZ’

Türkiye’nin en büyük meselesi şu anda barınma meselesi diyen Akgün, “İnsanların aldıkları üç kuruş maaş ile bu ihtiyacını karşılamaya çalışıp, huzursuz bir şekilde evlerinde oturuyor. Kiracısını tahliye etmek isteyenlerin yüzde 90’lık bölümü ya kendim geleceğim diyor, ya yakınım gelecek diyor ya da evi tadilat yaptıracağım diyerek kiracıyı evden çıkarmaya çalışıyor. Telefon tacizinde bulunuyor, kapılarını çalıyorlar. Tehdit ediyorlar.” diye konuştu.  Ev sahiplerinin emlakçıları da kiracıyı çıkarması için sıkıştırdığı durumların yaşandığını ifade eden Akgün, “Ev sahipleri, kendi çalıştıkları emlakçılarla da kötü olmaya başladı. Sanki suçluymuş gibi oluyoruz. Yasaların olduğunu hatırlatıyoruz ama bizimle de sorunlar yaşıyorlar.” diye belirtti. 

rıdvan akgün-1

‘İKİ MİLYON KONUT SATIN ALINAMADI’
Türkiye’de son iki yılda neredeyse iki milyon konutun vatandaşlar tarafından satın alınamadığını dile getiren Akgün, “Diğer tarafta Türkiye’nin bir enflasyon gerçeği ve bu gerçeğin getirdiği maliyet sorunları var. Konut üretiminin olmamasının temelinde, enflasyon kaynaklı düşük faizli krediye ulaşım mümkün olmaması var. Yaklaşık iki yıldır iki milyon konut satın alınamadı. Hükümet doğru bir politika ile insanların bu konutları alabilmesini sağlayabilseydi, bugün bir buçuk milyon kiracı ev sahibi olacak, kiralar da bu nedenden kaynaklı bu kadar yüksek olmayacaktı.” diye söyledi. 

KİRAYI ARTTIRAN UNSURLARI SIRALADI

Kiraları tetikleyen unsurları sıralayan Rıdvan Akgün, “Konut satışlarının olmaması, enflasyonun olması, mültecilerin olması ve fırsatçıların olması iki veyahut üç misli kira fiyatlarını arttıyor ve ev sahibi ile kiracıyı resmen düşman hale getiriyor.” diye ifade etti. 

İZMİR’DE DE DURUM KÖTÜ

İzmir’de kira fiyatlarındaki durumun çok kötü olduğunu söyleyen Akgün, “Kiralık daireler hemen kiralanıyor. Hatta emlakçının sıraya koyduğu vatandaşlar bile var. Durum böyle olunca mülk sahibi kira fiyatlarında artış yapıyorlar. Böyle bir fırsatçılık da var.” dedi. 

‘TAHLİYE DAVALARI ARTARAK DEVAM EDECEK’

HUDER İzmir Başkan Yardımcısı avukat Emel Nazlı ise “Son bir yıldır kiracısını çıkarmak gibi bir eyleme gitti. Çünkü bu dönemde kiralar inanılmaz arttı. Ocak ayı ile şu an arasında korkunç bir fark var. İçerideki kiracının yüzde 25 kira artışıyla sınırlandırması nedeniyle ev sahipleri kiracısını çıkararak başkasına kiraya vermek istiyorlar. Onlar da kendilerince haklı. Bu şekilde ev sahibi ile kiracılar birbirine düşürülmüş gibi bir durum oldu. Bir sürü tahliye davası açıldı ve bu durum artarak devam edecek gibi görünüyor.” diye konuştu. 

emel-nazzli

‘ANLAŞMAZLIKLAR SORUNLU BİR YERE GİDİYOR’

Anlaşmazlıkların sorunlu bir yere doğru gittiğini söyleyen Nazlı, “İnsanlar belki de kendi haklarını arama yoluna gidecek. Çünkü bugün açılan bir tahliye davası için 8 ay sonraya duruşma veriliyor. Yargıdan da sonuç alamadıklarını düşünerek insanlar birbirine girmeye, belki de başka yollarla kiracılarını çıkarmaya çalışacaklar. Olay öyle bir noktaya gelecek” diye vurguladı. 

’DEVLET ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYABİLİRDİ’

Nazlı, kiralara müdahale edilmemesi gerektiğini dile getirirken, “Devletin kiraların artışına müdahale etmemesi gerekiyordu. İlla müdahale edilecekse diğer tarafında mağdur olmasını engelleyecek şekilde belki de devlet bir kısmını üstlenebilirdi. Bu müdahale ile mülk sahiplerine yüklemiş oldular bu müdahale ile. Kiracıların korunması gerekiyorsa devlet elini taşın altına koyabilirdi. Ama onu da yapmadılar.” dedi.  

Kaynak: MERT YASİN ALPDÜNDAR