Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nde yapılan değişiklikler, kurumlar vergisi uygulamasında birçok başlığı yeniden şekillendirdi. Yeni düzenlemeler, mükelleflerin ödeyeceği vergi tutarından yatırım teşviklerine kadar geniş bir yelpazede düzenlemeler getiriyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan "Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" ile birlikte yürürlüğe giren düzenlemelere göre, mükelleflerin beyan ettikleri kazancın indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutarının yüzde 10’undan aşağı olamayacağı belirtildi. Bu değişiklik, hesap dönemi takvim yılı olan mükellefler için 2025 yılından itibaren geçerli olacak.

Yeni işe başlayanlara 3 yıl vergi muafiyeti

Yeni düzenlemeyle birlikte, yeni işe başlayan mükelleflerden 3 yıl boyunca asgari vergi alınmayacak. Bu süre zarfında mükelleflerin, mevcut yatırım teşvik belgesi olanların hakları korunacak. Ancak bazı indirim ve istisnalar bu kapsamın dışında tutuldu. Örneğin, teknokent kazançları ve AR-GE indirimleri gibi kazançlar bu muafiyetin dışında bırakıldı.

Büyük yatırımlara yüksek oranlı vergi uygulaması

Türkiye'nin büyük yatırımlarından elde edilen kazançlara da artırımlı kurumlar vergisi uygulanacak. Reel sektör için bu oran yüzde 25, banka ve finans kurumları için ise yüzde 30 olacak. Ayrıca, yap-işlet-devret modeli ile kamu-özel işbirliği projeleri kapsamında elde edilen kazançlarda da yüzde 30 kurumlar vergisi uygulanacak.

Yatırım fonları ve ortaklık gelirlerinde değişiklik

Yeni düzenleme, yatırım fonları ve ortaklıklarından elde edilen kazançlara yönelik istisnaların kapsamını daralttı. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren elde edilen kazançlar için, bu istisna kar dağıtım şartına bağlanıyor. Buna göre, gayrimenkul gelirlerinin yüzde 50’si ortaklara dağıtıldığında, kar payı alanlardan gelir ve kurumlar vergisi alınacak.

Serbest bölgelerde üretim kazançları vergiye tabi

Serbest bölgelerdeki üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançların tamamı, ürünlerin yurt içine ya da yurt dışına satılıp satılmadığına bakılmaksızın, kurumlar vergisinden istisna tutuluyordu. Ancak yeni düzenleme ile bu istisna sadece ihracat gelirleri ile sınırlandırıldı. Yurt içine yapılan satışlardan elde edilen kazançlar vergilendirilecek.

Aralık ayı ekonomi gündemiyle geçecek! Aralık ayı ekonomi gündemiyle geçecek!

Yurt dışına verilen hizmetlerde yüzde 80 kazanç indirimi

Yurt dışına verilen mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım gibi bazı hizmetlerden elde edilen kazançlar, Türkiye’ye transfer edilmesi şartıyla beyannameye konu edilebilecek. Bu tür kazançlar için beyanname verilme tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmesi gerekecek ve bu kazançlar için yüzde 80’e kadar indirim uygulanacak.

Katılım finans kefalet anonim şirketi muafiyeti

Katılım bankalarının ortağı olduğu ve katılım bankacılığı ilkelerine uygun olarak kefalet vermek amacıyla kurulan Katılım Finans Kefalet Anonim Şirketi, bu faaliyetleri dolayısıyla kurumlar vergisinden muaf tutuldu. Bu şirketin kurduğu kefalet sisteminin, katılım bankacılığı ilkelerine uygun olması şartı aranacak.

Kaynak: AA