Giorgia Meloni en uzun süre görevde kalan başbakan oldu!
Giorgia Meloni en uzun süre görevde kalan başbakan oldu!
İçeriği Görüntüle

Tarım ve Orman Bakanlığı, Avrupa Birliği mevzuatına uyum çalışmaları kapsamında meyve suyu ve meyve nektarlarına ilişkin yeni bir düzenleme hazırladı. Sektör temsilcilerinin görüşüne sunulan tebliğ taslağı, meyve suyu üretiminde kullanılan içeriklerden tatlandırıcı kullanımına kadar birçok başlıkta yeni standartlar getiriyor. Yeni düzenlemenin en dikkat çeken maddesi, meyve sularında tatlandırıcı kullanımına getirilen yasak oldu. Taslağa göre; konsantre, püre ve toz formunda hazırlanan ürünler dahil olmak üzere tüm meyve sularında tatlandırıcı kullanılmasına izin verilmeyecek. Böylece market raflarında “meyve suyu” adıyla satılan ürünlerde tatlandırıcı kullanımına ilişkin kesin bir sınır oluşturulacak.

Nektarlarda farklı uygulama yapılacak

Meyve nektarlarında ise meyve sularından farklı bir düzenleme uygulanacak. İlave şeker içermeyen meyve nektarlarında, şeker yerine tamamen tatlandırıcı kullanılabilecek. Düşük enerjili olarak satışa sunulan nektarlarda ise şekerin belirli bir bölümünün tatlandırıcılarla değiştirilmesine izin verilecek. Yeni düzenlemeyle birlikte meyve suyu ve meyve nektarı arasındaki içerik farklarının daha net hale getirilmesi hedefleniyor.

Şekeri azaltılmış meyve suları geliyor

Taslak düzenlemeyle birlikte yeni bir ürün grubunun da piyasaya sunulmasının önü açılacak. Özel üretim yöntemleriyle doğal şeker miktarı en az yüzde 30 azaltılmış meyve sularının üretilmesine ve satışına izin verilecek. Bu ürünlerde meyve suyunun temel özelliklerinin korunması, tüketicinin ise ürün içeriği hakkında doğru şekilde bilgilendirilmesi esas alınacak.

Yeni kurallar henüz yürürlükte değil

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı düzenleme henüz taslak aşamasında bulunuyor. Sektör temsilcilerinin görüş ve önerilerinin alınmasının ardından taslağın son haline getirilmesi ve yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yeni düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte meyve suyu ve nektar üretiminde içerik standartlarının yeniden şekillenmesi bekleniyor.

Kaynak: AJANSLAR