9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika'yı etkisi altına alan maymun çiçeği virüsü salgını nedeniyle 'küresel acil durum' ilan etmesi, Türkiye'de de tedirginlik yarattı. İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yüce Ayhan, bu konuda önemli uyarılarda bulundu. Dr. Ayhan, temel sağlık hizmetlerinin, salgın hastalıkların erken teşhis ve izolasyonu açısından kritik bir rol oynadığını vurgularken, Deprem ve göç zamanlarında yaşanılan krizlerin, bu konuda Türkiye'deki aksaklıkları gözler önüne serdiğini ifade etti. Ayhan ayrıca koruyucu sağlık hizmetleri ve ulusal aşı stratejisinin gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.  

Izmir Tabip Odasi Yuce Ayhan (1) (1)

Dünyada bir ilk... Gergedanın bacağındaki kırığa ameliyat Dünyada bir ilk... Gergedanın bacağındaki kırığa ameliyat

'TEMEL SAĞLIK SİSTEMİMİZDE AKSAMALAR OLUYOR'

Dr. Ayhan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni etkileyen büyük depremler ve Suriye İç Savaşı sonrası yaşanan göç dalgalarının temel sağlık hizmetlerindeki aksaklıkların gözler önüne serilmesine neden olduğunu dile getirdi. Maymun çiçeği salgını gibi krizlerin önlenmesinde koruyucu sağlık hizmetlerinin devamlılığı ve kalitesi büyük önem taşıdığına dikkat çeken Ayhan, "Tabii bu tür yoğun insan hareketlilikleri, istikrarsızlığa neden olan coğrafi veya politik sebepler veya ekonomik sebepler bölgede sizin sağlık hizmet, kamusal sağlık hizmetlerinizi bozuyor. Bunun bu tür durumlardan etkilenmeyecek şekilde güçlendirilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

'ULUSAL AŞI STRATEJİSİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ'

Türkiye'nin ulusal aşı stratejisinin olmadığını ifade eden Ayhan, "Bu anlamda ulusal aşı stratejisinin tekrar gözden geçirilip  bunun oluşturulması gerekiyor. Bir de Covid'de hani oldukça güçlü bir laboratuvar altyapısına sahip olduk PCR laboratuvarlarımız. Her üniversitede her sağlık kuruluşunda neredeyse bütün devlet hastanelerinde neredeyse ciddi PCR testi yapabildiğimiz o altyapıya sahip laboratuvarlarımız hala var. Maymun çiçeği hastalığın tanısı için üretilen kitler var.  Türkiye'deki firmalar bu kitleri üretiyor. Hani bakanlığın bu anlamda bir tanısal stratejiyi de belirlemesi bir an önce gerekiyor" dedi. 

'VATANDAŞLAR BİR AN ÖNCE BİLGİLENDİRİLMELİ'

Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından bir an önce salgın olan bölgeye gidecek vatandaşların alacağı önlemlere dair bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayan Ayhan, Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda hızlı ve etkili bir bilgilendirme süreci yürütmesi gerektiğini belirtti. Ayhan, "Seyehat öncesinde başvurup gerekirse aşılarınızı olarak veya koruyucu tedavinizi alabiliyorsunuz. Maymun çiçeği salgını için de hızlı bir refleks gösterilip, koruyucu önlemler konusunda vatandaşlar bilgilendirilmeli" dedi. 

Kaynak: HABER MERKEZİ