Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 2025 yılı bütçe görüşmeleri 9 Aralık'ta başlıyor ve 20 Aralık'a kadar kesintisiz devam edecek. Bu sürecin ardından, Genel Kurulda aile hekimliği ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile ilgili kanun teklifleri gündeme alınacak.

Raporlara göre, 1 Ocak 2015 öncesine ait ödenmemiş GSS primlerinin tahsilinden vazgeçilmesi için yapılan düzenlemeler, sağlık hizmetlerinin ücretsiz sunulmasını da kapsayan bir dizi yenilik içerecek. Ayrıca, aile hekimliği hizmetlerinin daha geniş bir şekilde halkla buluşturulması amaçlanıyor.

GSS primleri ve aile hekimliği hizmetlerine dair yeni düzenlemeler

Yeni kanun teklifine göre, 1 Ocak 2015 öncesinde ödenmemiş olan GSS primleri ve ilgili alacakların tahsil edilmemesi öngörülüyor. Bu düzenleme, sağlık sigortasıyla ilgili borç yükü altındaki birçok vatandaş için önemli bir kolaylık sağlayacak.

Aile hekimliği hizmetleri ise, birçok farklı düzenlemeyle güçlendirilecek. Yabancılara sunulan hizmetler, mesai dışında sağlanan geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ve özel amaçlı raporlar dışında aile hekimliği hizmetlerinin ücretsiz olacağı duyuruldu. Bu düzenleme ile halkın daha kolay ve erişilebilir sağlık hizmetlerine kavuşması hedefleniyor.

Ayakta tedavi hizmetlerinde ise hekim ve diş hekimi muayenesine katılım payı olarak 20 lira belirlenmiş. SGK’ya ödenecek malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primleriyle ilgili de düzenlemeler bulunuyor. Özel sektör işverenlerine uygulanan sigorta prim indirimi 5 puandan 4 puana düşürülecek.

Devlet memurlarına yönelik yeni düzenlemeler de gündemde

Devlet memurlarına yönelik düzenlemeler içeren bir diğer kanun teklifi de GSS ile ilgili düzenlemelerin ardından meclis gündemine gelecek. Bu teklif, sözleşmeli statüden kadroya geçiş yapan devlet memurlarına ilave haklar sunuyor. Özellikle, 8 yıl boyunca herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara ek kademe hakkı verilecek.

Ayrıca, uzman yardımcıları için yeterlik sınavı, en geç 6 ay içinde yapılacak şekilde belirlenmiş. Kamu kurumlarında görev yapan çalışanların eşlerine ise, yurt dışı görev süresince aylıksız izin verilebilecek.

Kartalkaya’da yangın faciası sonrası Özgür Özel’den sert açıklamalar Kartalkaya’da yangın faciası sonrası Özgür Özel’den sert açıklamalar

Diğer düzenlemeler ve önemli gelişmeler

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na döner sermaye işletmesi kurma yetkisi verilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise, bazı illerdeki mükelleflerin mücbir sebep durumunu bir yıl süreyle uzatma yetkisine sahip olacak.

Ayrıca, malul ve engellilerin araç alımlarındaki istisna kapsamına giren araçlar, yerli katkı oranı, motor silindir hacmi ve emisyon türüne göre Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.

Kaynak: AA