Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bugün gerçekleştirdiği toplantıda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranında herhangi bir değişikliğe gitmedi. Piyasa beklentilerinin de aynı yönde seyrettiği kararda, faiz oranı önceki ay olduğu gibi yüzde 50 olarak korundu.

Enflasyondaki Düşüş Geçici mi? TCMB Metninden İşaretler

TCMB'nin toplantı sonrası yayımladığı metinde, aylık enflasyonun ana eğilimindeki zayıflamanın Mayıs ayında beklenmeyen bir şekilde sekteye uğradığına dikkat çekildi. Bu durum, enflasyon ile mücadelede hâlâ kateddilecek mesafe olduğunu gösteriyor. Metinde, enflasyonist baskıların devam ettiği vurgulanırken, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği ifade edildi.

Enflasyon Beklentileri Kontrol Altına Alınacak mı?

TCMB, enflasyon beklentilerinin de sıkı para politikası ile birlikte kontrol altına alınmasının hedeflendiğini açıkladı. Metinde yer alan ifadelere göre, enflasyon beklentilerinin TCMB'nin öngördüğü tahmin aralığına yaklaşması sağlanacak. Bu durum, piyasalardaki enflasyon algısının yönetilmesi açısından kritik bir önem taşıyor.

TCMB Faiz Artırımı Gündemde mi?

TCMB metni, enflasyonda öngörülmeyen bir şekilde belirgin ve kalıcı bir bozulma yaşanması ihtimaline de değindi. Bu durumda, TCMB enflasyonla mücadele için politika faizini sıkılaştırma yoluna gidebileceğinin sinyalini verdi. Faiz artırımı ihtimali, enflasyon seyrinin önümüzdeki dönemlerde yakından takip edilmesine neden olacak.

PPK metninin tamamı şöyle:

"Aylık enflasyonun ana eğilimindeki zayıflama mayıs ayında geçici bir kesintiye uğramıştır. Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığını teyit etmektedir.

Bakan Işıkhan, Savur ve Ömerli ilçelerini ziyaret etti Bakan Işıkhan, Savur ve Ömerli ilçelerini ziyaret etti

Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etmektedir.

"SIKI PARA POLİTİKASI DURUŞU SÜRDÜRÜLECEK"

Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir.

Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon yılın ikinci yarısında tesis edilecektir.

"KURUL, FİYAT İSTİKRARI AMACI DOĞRULTUSUNDA TÜM ARAÇLARI KARARLILIKLA KULLANACAK"

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite gelişmeleri yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları, gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacaktır.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır."

Editör: Kazim Bozkurt