Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Korykos Antik Kenti, arkeolojik kazılarla tarihine dair yeni bilgiler sunmaya devam ediyor. Son yapılan çalışmalarda, 700 yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen bir tuvalet bulundu. Deniz kıyısında yer alan antik kentte, devam eden kazılar 3. dönem çalışmalarını kapsamaktadır.

Kazılar, Dış Kale Alanında Yoğunlaşıyor

Mersin Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Doç. Dr. Şener Yıldırım başkanlığındaki 15 kişilik ekip, kazı çalışmalarını “dış kale” olarak adlandırılan alanda yoğunlaştırdı. Daha önceki kazılarda elde edilen buluntular, antik kentin derin tarihine ışık tutuyor.

Ferdi Tayfur yaşamını yitirdi... Ferdi Tayfur yaşamını yitirdi...

Antik Kentin Tarihi ve Yapıları

Yıldırım, Korykos’un tarihinin Helenistik Dönem'e kadar uzandığını belirtti. Sonrasında Roma ve Bizans dönemlerinde de varlığını sürdürmüş olan bu yerleşim, Arap istilaları sırasında savunma yapılarının güçlendirilmesiyle dikkat çekti. Antik kaynaklarda, 8. yüzyılda burada bir kalenin inşa edildiği aktarılmaktadır.

Nüfus Tahmini Çalışmaları

Kazı başkanı Yıldırım, konut ve yaşam birimlerinin açığa çıkarılması için yürütülen çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Devam eden çalışmalarda konut sayısının artmasıyla birlikte, gelecekte bölgedeki nüfus tahminlerinin yapılabileceği bilgisi verildi. “Bu yıl, sur dibinde açığa çıkardığımız mekanda ilginç bir bulgu ile karşılaştık; bu, surun hemen üzerine inşa edilmiş bir Orta Çağ tuvaleti” diyen Yıldırım, antik kentin kuruluş tarihinin yaklaşık 2 bin 200 yıl öncesine dayandığını vurguladı. Kalenin ilk yapım evresinin ise 1000 yıl kadar önceye gittiği belirtildi.

Editör: Ömer Ceylan