MUĞLA'da Büyükşehir Belediyesi'nin alternatif tarım ürünleri oluşturulması ve turizme katkı sağlaması amacıyla kurmuş olduğu Koku Vadisi'nde vatandaşların yoğun katılımıyla Lavanta Şenliği düzenledi.

Menteşe ilçesi Yerkesik Yeniköy Mahallesi'nde 2019 yılında Koku Vadisi projesi kapsamında Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği Lavanta Bahçesi'nde Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'ün katılımlarıyla Lavanta Şenliği düzenlendi. Vatandaşların yoğun olarak katıldığı şenlik, renkli görüntülere sahne oldu.
Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl ikincisini düzenlediği Lavanta Şenliği'ne Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün'ün yanı sıra HP Muğla İl Başkanı Hüseyin Erol, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, üretim kooperatifleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.  Lavanta Şenliği'nde konuşan Yerkesik Yeniköy Muhtarı Nevike Kızıltoprak mor renkli lavantalarla mahallelerinin hem güzelleştiğini hem de ürettim yapıldığını söyledi.

Yerkesik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Feyzullah Ören de şenlikte yaptığı konuşmada "Lavanta hasat zamanındayız. Hepimiz tarladan geldik. 2 yıldır ürettiğimiz ürünlerimizi Büyükşehir Belediye'mizin destekleriyle işlemeye başladık ve yeni ürünler elde etmeye başladık. Lavantadan sabun, şampuan, kolonya gibi ürünler elde ediyoruz" diye konuştu.

Muğla Tarım Güçbirliği İşletme Kooperatifi Fatih Öztürk de konuşmasında alternatif ürünlerle katma değeri yüksek ürünler üretildiğine dikkati çekip, kooperatiflerle güç birliği sayesinde Muğla'nın tarımda daha fazla söz sahibi olduğunu söyledi.

'ÜRETEN BİR MUĞLA YARATMAK İSTİYORUZ'

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün tarımda kalkınmaya büyük önem verdiklerini, üreticiye destek, kooperatiflerle güç birliği ve markalaşma yolunda sağlam adımlar attıklarını söyledi. Başkan Gürün, "Üretimde kadınların başrolde olduğu projeler hayata geçiriyor, kadın kooperatifleri kurdurmaya çalışıyoruz. Çünkü kadın eli değen projelerin, kadın emeği ve fedakarlığıyla ortaya çıkan her çalışmanın başarıya ulaşacağını biliyoruz. Büyükşehir olarak tarımda faaliyet gösterdiğimiz alanların yelpazesi çok geniş. Yerel tohumdan, meyve sebze kurutma tesisine, kıl keçisinden sakız ağacı projesine her alanda varız. Milli ekonominin temeli tarımdır. Bunun içindir ki tarımda kalkınmaya büyük önem veriyoruz. Burada Muğla'da ayrı bir model uyguluyoruz. Mutlaka üreticilerimizin birleşerek üretmesini teşvik ediyor, markalaşmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Garantör olarak görev yapıyoruz. Daha geniş alanda tüketim kooperatifleriyle iş birliği yapıp satışını sağlamaya çalışıyoruz.
Bundan sonra hem hayvancılıkta hem de tarımsal ürünlerde büyük bir ekonomik alan yaratıp köyünü terk etmeyen üreten bir Muğla yaratmak istiyoruz. Bu büyük bir hayal ancak başladığımız noktadan şimdiye baktığımızda bunun hızlı olacağını görüyoruz" dedi.(DHA)

Kaynak: DHA