Burdur'un tarihi mirası Sagalassos Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alırken, bir yandan da büyük bir restorasyon çalışmasına ev sahipliği yapıyor. Kentin önemli yapılarından biri olan Hadrianus Çeşmesi, Roma İmparatoru Hadrianus’a ithafen milattan sonra 129-132 yılları arasında yapılmıştı. Şimdi, bu anıtsal çeşme yeniden ayağa kaldırılmak için gün yüzüne çıkarılıyor.

Çeşmenin restorasyonu için hummalı bir çalışma yürütülüyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda, Sagalassos Koordinatör Kazı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru liderliğinde yürütülen çalışmalarda, arkeologlar, mimarlar, restoratörler ve işçiler görev alıyor. Projenin iki yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Çeşmenin 20 metreyi aşan yüksekliğiyle, kabartmalar ve sütun düzenlemeleri eşliğinde antik dönemin ihtişamını yeniden yansıtması hedefleniyor.

Hadrianus Çeşmesi’nin tarihi

Roma şövalyesi Tiberius Claudius Piso’nun vasiyeti üzerine inşa edilen Hadrianus Çeşmesi, dönemin sanatsal faaliyetlerine esin kaynağı olan musalar (ilham perileri) ile süslenmiş kabartmalarıyla dikkat çekiyor. Çeşmenin sütunları arasında yer alan bu kabartmalar, antik dönemin estetik anlayışını gözler önüne seriyor. Yapının, hem birinci hem de ikinci katından su akışı sağlayacak şekilde tasarlandığı belirtiliyor.

Kazıda bulunan heykeller müzede sergileniyor

Hadrianus Çeşmesi’nin restorasyonu kapsamında yapılan kazılardan elde edilen eserler, Burdur Müzesi’nde sergileniyor. Daha önce çeşmenin cephesinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan heykeller, Sagalassos’un zengin tarihini bir kez daha gözler önüne sermişti. Çeşmenin eksik bloklarının tamamlanması ve kabartmalarının yerine yerleştirilmesiyle ziyaretçileri etkileyici bir manzara bekliyor.

Sagalassos’taki üçüncü büyük çeşme olacak

Hadrianus Çeşmesi, Sagalassos Antik Kenti’nde restore edilen üçüncü anıtsal çeşme olacak. Daha önce Antoninler ve Dorik Çeşmeleri’nin restorasyonu tamamlanarak ziyarete açılmıştı. Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Düzgün Tarkan, iki yıl içinde Hadrianus Çeşmesi’nin de tamamlanarak ülke turizmine kazandırılacağını belirtti. Tarkan, “Ziyaretçiler, içinden antik suyun aktığı, 2 katlı görkemli bir yapıyı izleme fırsatı bulacak” dedi.

Ödeme takvimi: İUP maaşları yattı mı, ne zaman yatacak? 2025 İUP maaşları ne kadar oldu, zam geldi mi? Ödeme takvimi: İUP maaşları yattı mı, ne zaman yatacak? 2025 İUP maaşları ne kadar oldu, zam geldi mi?

Sagalassos’un kültürel mirası

Yaklaşık 3000 yıllık bir geçmişe sahip olan Sagalassos, hem mimarisi hem de arkeolojik buluntularıyla Anadolu’nun en önemli antik kentlerinden biri olarak öne çıkıyor. Bu yeni restorasyon projesiyle, antik kentin tarihine yeni bir halka daha eklenmiş olacak.

Kaynak: AA