9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Motorlu Kara Taşıtları verilerine göre; Türkiye’de Eylül Ayında 212 bin 451 adet taşıtın kaydı yapıldı. Bu taşıtların yüzde 56,8'ini motosiklet, yüzde 29,5'ini otomobil, yüzde 7,9'unu kamyonet, yüzde 2,9'unu traktör, yüzde 1,6'sını kamyon, yüzde 0,9'unu minibüs, yüzde 0,3'ünü otobüs ve yüzde 0,1'ini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Trafiğe kayıt yapılan taşıt sayısı geçen aya göre yüzde 0,5 arttı. Minibüste yüzde 28,4, traktörde yüzde 5,2, motosiklette yüzde 4,3 artarken, özel amaçlı taşıtta yüzde 52,4, otobüste yüzde 17,1, otomobilde yüzde 5,3, kamyonette yüzde 4,8 ve kamyonda yüzde 1,7 azaldı. İzmir’de ise Eylül ayında 12 bin 638 taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. İzmir’de trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı 1 milyon 914 bin 963 oldu. Bu verilerin ardından sektörün durumunu 9 Eylül’e değerlendiren Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, satışlarda, yılın ilk 8 ayındaki yüksek seyrin tersine döndüğünü dile getirdi. Satışların, geçen yılın üstünde olacağını beklediklerini ama bu durumun artık gerçekleşmeyeceğini düşündüğünü söyleyen Torun, “Sektörde rüzgar tersine döndü” dedi.
‘EYLÜL AYINDA YÜKSELİŞ DURDU’
EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, kayıt yapılan en fazla kayıt yapılan taşıtların başında motosikletin geldiğini söyledi. Yılın ilk 8 ayında ayında otomobil ve hafif ticari satışlarının geçen yılın üzerinde seyrettiğini hatırlatan Torun, “Eylül ayında ise ciddi bir düşüş yaşandı. Bu ayda düşüş devam ediyor. Güvenlik paketi uygulamasından kaynaklı olarak aralık ayında yapılması beklenen kampanyalar ağustos ayında yapıldı. Bu durumun ilk nedeni bu” ifadelerini kullandı.
‘OTOMOBİL YATIRIM ARACI OLMAKTAN UZAKLAŞIYOR’
Torun, finansa erişimin her geçen gün daha zor hale gelmesinin de satışları etkilediğini ifade etti. Torun, “Erişimi gerçekleştirseniz bile maliyetler çok yüksek oluyor. Bu noktadan bakarsanız bireysel otomobil sahibi olmak giderek zorlaşıyor. Mevduat faizlerinin yüksek oluşu da otomobilin bir yatırım aracı olmaktan uzaklaştırıyor” diye belirtti.
‘YILIN SONUNDA ENFLASYON DAHA FAZLA ETKİLİYOR’
“Beklentilerimizin hepsi ekonomiyle doğru orantılı” diyerek sözlerine devam eden Torun, “Yılbaşındaki maaş artışlarından sonra enflasyon çok hızlı ilerledi. Ara zam olmayışı da gelirleri artırmadı. Yani alım gücü giderek düştü. Yıl sonuna doğru enflasyon öne geçmiş durumda. İnsanlar tedirgin. Bir yandan savaş ve bir yandan riskler var. Bu da insanları etkiliyor” dedi.
‘GEÇEN YILIN RAKAMLARINI GEÇMEYECEK’
Ekim ayı satışlarının da 50-60 civarında geleceğini düşündüğünü söyleyen Torun, “Ekstra bir teşvik yapılırsa Kasım, Aralık aylarında bir yükseliş olabilir ama biz bu yıl, geçen yılın üzerine çıkacağımızı düşünüyorduk. Ama geçmeyecek gibi duruyor. Yani otomotivde rüzgar tersine döndü. Yedek parça tarafında da aynı durum var” dedi.